Negyven éve volt Woodstock: számos rekord kötődik a fesztiválhoz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Számos érdekesség és rekord - többek közt ezt is jelentette a negyven éve, 1969. augusztus 15. és 17. között sorra került woodstocki zenei fesztivál.

A New Yorktól 150 kilométerre megrendezett háromnapos eseményen 32 együttes és szólóénekes lépett fel. A legjobban fizetett banda a 12 500 dollárt kaszáló The Who volt, az előadók gázsija összesen 200 ezer dollárra rúgott.

Az előzetesen várt ötvenezres nézősereg helyett ötszázezren árasztották el a fesztivál színhelyét, a belépők ára 18 dollár volt - már annak, aki fizetett, mivel pénztárbódék híján gyakorlatilag szabad volt a bejárás. A 250 hektáros területen hatszáz mobilvécét állítottak fel.

A három nap alatt nem került sor erőszakos bűncselekményre, annál magasabb volt viszont a kábítószer-fogyasztás aránya. Az egészségügyi sátrat 5162-en látogatták meg, ebből 797 eset drogfogyasztással összefüggő eset volt. A később legendássá vált fesztiválon ketten vesztették életüket kábítószer miatt, de két kisbaba is született.

A három nap alatt rekkenő hőség és erős viharok jellemezték az időjárást, az első estén három órán át zuhogott, 120 milliméter csapadékot mértek.

A fesztivál összköltsége 2,4 millió dollár volt, a takarítás öt napot vett igénybe. Az esemény hang- és képanyagának jogaiért 1,5 millió dollárt fizettek, a fesztivál az elmúlt negyven évben 200 millió dollárt termelt.