Négyszáz újdonság az Ünnepi Könyvhéten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Négyszáz újdonsággal várják a kiadók a közönséget a 81. Ünnepi Könyvhét és a 9. Gyermekkönyvnapok rendezvényén, amelyet Borbándi Gyula Széchenyi-díjas történész, író, a nyugati magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja nyit meg csütörtökön a budapesti Vörösmarty téren.

A központi helyszín, a Vörösmarty tér mellett Budapesten idén is lesznek programok a Váci utcában, illetve a Deák Ferenc utcában, új helyszínként pedig a Holokauszt Emlékközpont csatlakozik a mintegy 250 hazai és határon túli könyves céget felvonultató rendezvényhez - mondta Zentai Péter László, a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) igazgatója. A központi helyszínen 152 pavilont állítanak fel, itt mintegy ezer dedikálást tartanak a június 7-ig tartó könyvhéten.

Látogató egy miskolci standnál. Széles választék
©

Idén is megszervezik a Könyvheti Olvasóklubot, amelyben a rendezvényre látogatók nyugodt körülmények között olvashatnak bele a könyvheti újdonságokba, szombaton pedig a Könyvek éjszakáját, melynek keretében utcabált és éjszakába nyúló programokat tartanak. Az ország nagyobb települései idén is csatlakoztak a rendezvényhez, így könyvheti programokat tartanak összesen mintegy ötven városban, a többek között Balatonfüreden, Győrött, Nagykanizsán, Zalaegerszegen, Debrecenben.

"Jól sikerült könyvhét" készülődik - vélte Tarján Tamás irodalomtörténész, aki a rendezvény "legreprezentatívabb" kiadványának Esterházy Péter Esti című, hetvenhét rövid prózáját tartalmazó kötetét tartja. Az irodalomtörténész érdekességként említette, hogy idén először a Körkép antológia mintegy negyvenéves történelmében túlsúlyba kerültek a női szerzők. A 90. évfordulóra időzítve számos Trianon-kötet jelent meg - tette hozzá. Az újdonságok tíz százaléka ugyanakkor a kommersz  irodalomhoz tartozik, s ezek nem mindegyike illeszkedik az ünnepi könyvhét szellemiségéhez - vélte Tarján Tamás.

Idén tizennégy kiadóval több vesz részt a rendezvényen mint tavaly, s az újdonságok összértéke is kétszázezer forinttal több - összesen 1 076 328 forint - mint az elmúlt évben. A könyvek átlagára 2753 forint, a legdrágább a Bachmann Zoltán életútját bemutató kötet, amelyet a Vince Kiadó kínál 9995 forintért. A könyvhét legolcsóbb kötete a Kortárs Kiadóé: Becsy András Franciakrémes című versgyűjteménye mindössze ezer forintba kerül. Az irodalomtörténész az újdonságok közül kiemelte Popper Péter, Csányi Vilmos és Persányi Miklós Egymásra nézve című kötetét, Esze Dóra Ellenség - Diétaregényét, valamint Vámos Miklós Kedves Kollégák című kötetét.

A miskolci rendezvénysorozat megnyitóján Esterházy Péter Kossuth-díjas író lesz a díszvendég, egy nappal korábban kezdődik és fejeződik be, mint a budapesti - mondta Káli Sándor, Miskolc polgármestere. A központi helyszín az úgynevezett Könyvtér lesz, ami a város új közterén, a Szinva teraszon kap helyett.