„Látok egy ügyfelet, aki halált hoz!” - heti mozipremier

„Látok egy ügyfelet, aki halált hoz!” - heti mozipremier

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két nap és a hazai mozikba is berobban Sherlock Holmes. Guy Ritchie második Conan-Doyle-feldolgozáson alapuló moziját, az Árnyjátékot világszerte nagy várakozás előzte meg, aztán a kritikusok meglehetősen vegyesen nyilatkoztak róla. Kedvcsinálóként - premier előtt - összegyűjtöttünk néhány érdekességet.

A magyar közönség január 5-én láthatja először Sherlock Holmes és hű kísérője, Watson legújabb kalandjait. A két főszereplőt ezúttal is Robert Downey Jr. és Jude Law alakítja, előbbi természetesen a belevaló és vagány Holmes bőrébe bújik. Duójuk kibővül A tetovált lány eredeti filmes adaptációjából megismert Noomi Rapace-szal, aki a vad, punk hackerlány szerepe után végre felvillanthatja nőies oldalát is.

Rapace szekere egyébként alaposan meglódult az elmúlt évben, a 2009-es nemzetközi siker után szinte azonnal levadászta magának Guy Ritchie, Ridley Scott pedig 2012-es, Prometheus című sci-fi horrorjában kínált főszerepet neki.

„Látok egy ügyfelet, aki halált hoz!”

A Sherlock Holmes második részének szereplőválogatása bővelkedett az izgalmakban. Noomi Rapace olyan színésznőket ütött ki, mint Sophie Marceau, Audrey Tautou vagy Penélope Cruz, Moriarty szerepére pedig az IMDb online adatbázisa szerint Brad Pitt, Gary Oldman, Daniel Day-Lewis, Sean Penn és Javier Bardem is esélyes volt. Végül Jared Harris lett a befutó, aki 2008-ban a Benjamin Button különös élete című filmben játszott, az utóbbi időben viszont átnyergelt a tévésorozatokra.

Ahogy az első Sherlock-filmhez, úgy a másodikhoz is - melyben Holmes és Watson megint szembekerül a gonosz Moriarty professzorral - Leslie S. Klinger ügyvéd, író segítségét kérték. Klinger Holmes- és Drakula-szakértőnek számít, szerkesztőként ugyanis számos jegyzettel látta el az egyes Sherlock- és Drakula-kiadásokat. Egy interjúban elmondta: ő azt javasolta a rendezőnek, hogy a film címe lehetne Sherlock Holmes: A nagy játszma (The Grand Game). Ritchie máshogy döntött.

©

A modern Holmes

Noha a történet képi világa, a külső és belső terek, a kosztümök a viktoriánus kor hangulatát idézik, Robert Downey Jr. öltözete inkább a mai smart casualnak, azaz elegáns alkalmi viseletnek felel meg. Daniel Craig hűvösen elegáns James Bondjára hajazva Ritchie a detektív szemlélődő, filozofikus, önelemző énje helyett vagányabb tuljadonságait igyekszik hangsúlyozni, igazi 21. századi karakterré formálva Holmest.

Holmes és Watson bensőséges baráti kapcsolata megfűszerezi a filmet, legalábbis a whataculture.com szerint, mely összegyűjtött öt indokot, hogy miért érdemes megnézni a második részt. Ez az egyik. A „bromance”. Míg az első részben inkább házsártos öreg házaspárra hasonlított a két barát, most az is kiderül, hogy a sok ugratás ellenére tisztelik és becsülik egymást.

A külső jeleneteket jórészt az esős Stockholmban forgatták, és a rendező úgy látta jónak, ha a karakterek angolul beszélnek, mellőzve a formális kereteket - esetenként enyhe svéd akcentussal - írta a Guardian című brit lap.

A film a december 16-i amerikai premiert követő hétvégén 40 millió dolláros bevétellel nyitott. A kritikusok meglehetősen vegyesen fogadták, a kritikákat nyomon követő és elemző Rotten Tomatoes szerint hatvan százalékuk pozitívan nyilatkozott a moziról, ami 10-ből 6,1 pontot jelent. Csak viszonyításként: az IMDb értékelése szerint - ami közel 29 ezer felhasználó véleményén alapul - 10 pontból 7,8-at kapott.