Hat magyar film küzd az Oscar-jelölésért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Hat alkotás - köztük Bergendy Péter A vizsga és Fliegauf Bence Ezüst Medve-díjas Csak a szél című filmje - közül választja ki szeptember elején a magyar Oscar-bizottság a legjobb idegen nyelvű film Oscarjáért induló magyar produkciót.

A Magyar Nemzeti Filmalap pénteken közölte, hogy megalakult az idei magyar Oscar-bizottság, amelynek tagjait Andy Vajna filmszakmai kormánybiztos kérte fel a testület munkájában való részvételre.

A testületben a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának öt tagja - Divinyi Réka, Havas Ágnes, Kovács András Bálint, Miskolczi Péter és Andy Vajna - mellett Angelusz Iván producer, Gárdos Péter filmrendező, Koltai Lajos operatőr-filmrendező, továbbá Lovas Balázs forgatókönyvíró kapott helyet. A bizottság névsorát a Magyar Filmunió eljuttatta az Oscar-díjakról döntő Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiához.

A magyar Oscar-bizottság a közelmúltban a hazai mozikban forgalmazott A halálba táncoltatott lány, A vizsga, a Csak a szél, az Isztambul, a Kaland és az S.O.S. Love! - Az egymillió dolláros megbízás című filmek közül választja ki szavazás útján azt az alkotást, amely Magyarországot képviseli majd a legjobb idegen nyelvű film díjáért folyó versengésben.