Jankovics: Fekete György belesétált a csapdába

Jankovics: Fekete György belesétált a csapdába

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Magyar Művészeti Akadémia jól működik, csak a kommunikációval van gond, Fekete György pedig belesétált abba a csapdába, hogy "az ellenlábasaik állandóan politikai ellentétet akarnak generálni" - többek között erről beszélt Jankovics Marcell, az Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja a 168 Órának adott interjújában a szinhaz.hu beszámolója szerint.

©

"Az MMA jól működik, a kommunikációjával van gond. Elhangzottak olyan kijelentések, amelyeket jó lett volna elkerülni. De a sajtót kizárólag az MMA-t körülvevő kultúrharc érdekli, így nincs módunk beszélni a tevékenységünkről" - mondta a 168 Órának adott interjújában Jankovics Marcell rajzfilmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnökségi tagja a szinhaz.hu beszámolója szerint.

Az MMA elnökségi tagja szerint szervezetüket sokan támadják azzal, hogy szelekcióval korlátozzák a művészet szabadságát, de a számukra juttatott költségvetés valójában csak a töredéke a kultúrára fordított állami pénzeknek, ezzel pedig véleménye szerint biztosan nem lesz teljhatalmuk a magyar művészet felett. "Egyébként a legegyszerűbb kérdésekben is szembeszökő az akadémiai tagok közti véleménykülönbség: nem igaz az, hogy egyformák, egymerítésűek vagyunk. A művészek ab ovo nagyon különbözőek" - tette hozzá.

A kérdésre, ki számít nemzeti művésznek, Jankovics azt mondta: "Akinek az alkotásai azáltal válnak az egyetemes kultúra részévé, hogy nemzeti sajátosságot hordoznak. Hol lennék én a világban, ha a globális trendeket követném? Attól lettem egyedi, hogy a hagyományokból is merítek, és ezért keltettem feltűnést nemzetközi szinten is. Az akadémia tagjai között mindenféle stílusban alkotó művész fellelhető, de abban hasonlítanak egymásra, hogy olyasmit szeretnének létrehozni, ami nincs máshol. [...] Az ellenlábasaink persze nem erre gondolnak a nemzeti jelző hallatán. Ők állandóan politikai ellentétet akarnak generálni, és az elnök úr belesétált ebbe a csapdába, mert politikailag értelmezhetően fogalmazott."