szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Népszabadság megszólaltatta a New York Times újságíróját, aki azt állítja, hogy nem hangzott el a diktatúra szó a Kertész-interjúban, amit végül nem közölt az újság. Kertész a Hungarian Quarterlyben azt állította, cenzúrázták. Felidézte az ügyet a tolmács, Thomas Cooper is.

Már amikor kiment a New York Times újságírója, David Streitfeld a szobából, azt mondta állítólag a tolmácsnak, Thomas Coopernek, hogy nem tudja majd használni a Kertész-interjút, "mert semmi publikálásra alkalmasat nem kapott" – mondta Cooper a Népszabadságnak, és azt állította, hogy azért volt csalódott az amerikai újságíró, "mivel Kertész a magyarországi helyzetet elfogadhatónak nevezte".

Kertész Imre a Hungarian Quarterlynek adott interjúja kavarta fel a kedélyeket, mert azt mondta, hogy cenzúrázták a New York Times-ban, és arra próbálták rávenni, hogy mondja azt, Magyarországon diktatúra van. "Múlt nyáron felkeresett a The New York Times egyik riportere, hogy interjút készítsen velem. Megkérdezte, hogy mi a véleményem a magyarországi helyzetről. Azt válaszoltam, hogy a helyzet kielégítő, remekül érzem magam, mire meglepődött" – a Szombat című lap novemberi számában közölték magyarul ez utóbbi interjút, amit maga Thomas Cooper, a tolmács, és egyben a Hungarian Quarterly főszerkesztője készített.

©

Kertész Imre David Streitfelddel múlt nyáron találkozott, a Nobel-díjas író később többször érdeklődött a megjelenésről, de Cooper szerint a New York Times újságírója nem válaszolt ezekre. Kertész tavasszal már azt mondta Coopernek, hogy egy barátja szerint cenzúrázták az anyagot. Ezt Streitfeld cáfolja, és azt mondja, hogy az a szó, hogy "diktatúra, semmilyen formában vagy alakban" sem hangzott el a beszélgetésük során – írja a Népszabadság.

Kertész szerint viszont az amerikai ki akarta belőle csikarni, hogy megfélemlítve érzi magát Magyarországon a politikai hangulat miatt. A Hungarian Quarterlyben helyre tette Streitfeldet: "szándéka csupán azt jelzi, hogy halvány sejtelme sincs arról, hogy mi az a diktatúra. Ha az ember szabadon írhat és véleményt nyilváníthat, nyíltan kifejezheti ellenvéleményét és szabadon utazhat, akkor egyszerűen képtelenség diktatúráról beszélni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Demeter Szilárd már az Origo-cikk előtt nácizott egyet

Demeter Szilárd már az Origo-cikk előtt nácizott egyet

Süddeutsche Zeitung: Von der Leyen sikeresen vezette az uniót, aztán jöttek Orbánék

Süddeutsche Zeitung: Von der Leyen sikeresen vezette az uniót, aztán jöttek Orbánék

Trump tett egy emberi gesztust Joe Biden felé

Trump tett egy emberi gesztust Joe Biden felé