Eddig csak tisztességes nosztalgiázás az újrainduló X-akták

Eddig csak tisztességes nosztalgiázás az újrainduló X-akták

Utolsó frissítés:

Bicsérdi Ádám Szerző:

Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám

Szerteágazó, egész történelmünket más színben feltüntető összeesküvés-elméletek, űrlények, és egy félelmetes jövőkép: a hosszú szünet után újraindított X-akták sztoriját nem aprózták el, de mintha az alkotók elfelejtették volna, hogy nem 1996-ot, hanem 2016-ot írunk. De pozitívum, hogy Duchovny és Anderson még mindig jól passzol egymáshoz, és visszatért néhány kultikus mellékszereplő. Így azért még megéri esélyt adni a további öt résznek is.

Javában tombol a kilencvenes évek revival a sorozatpiacon is, a nagy bejelentések, és nagy erőkkel beindított kampányok után azonban eljött az idő, amikor már a nézők dönthetik el, érdemes volt-e felmelegíteni az egyszer már kihűlt levest. 2017-re ígérik a Twin Peaks folytatását, ám a másik nagy misztikus széria, az X-akták már 2016-ban megmutatja új arcát, méghozzá nagyon hosszú kihagyás (az utolsó részt 2002-ben, a második mozifilmet 2008-ban mutatták be) és egy enyhén szólva is megosztó lezárás után.

©

Mielőtt azonban leülnénk az új évad elé, fontos leszögezni, az X-aktákat nem teljes évadok miatt zárták a szívükbe az internet előtti világ tévénézői. Tipikus epizódsorozat volt az FBI fiktív aktáiba bepillantó műsor: egy-egy rész emelkedett ki az egészből (szemben például a Twin Peaks tudatfolyamszerű hömpölygésével), épp ezért nem a sorozaton átívelő sztori, hanem egy-egy ijesztő figura, jelenet ugrik be mindenkinek a kultikus főcím hallatán. Ennek oka nyilván az volt, hogy a részeket mindig más írta, és a gyengébb sztorik mellett néha megmutatták tehetségüket olyan írók is, akiket ma a tévézés modern aranykorának alkotói között tartunk számon (itt bontogatta szárnyait a Breaking Bad vagy a Homeland részeinek későbbi írója is).

Az új, hatrészes miniszéria is ilyen epizodikus felépítésű lesz az eddigi hírek alapján, az első és az utolsó kettő részt azonban a széria kreatív atyja, Chris Carter írta és rendezte. Carter nyilván azokat a részeket dirigálta, amelyek az egész sorozaton átívelő ufósztorit viszik tovább. Az első részt elnézve ez inkább rossz hírnek tűnik.

©

Eleve furcsa leülni egy sorozat elé, amelynek szereplőit régi ismerősként üdvözölhetjük, számos közös emlékkel a hátunk mögött. Amíg azonban a Star Wars hetedik részében Harrison Fordtól és Carrie Fishertől is elég volt, hogy színészkedés helyett csak ott voltak, addig David Duchovnynak és Gillian Andersonnak muszáj volt újra a hátára vennie egy elég súlyos terhet. Az új széria ugyanis – nagyon helyesen – kettejük viszonyára (is) koncentrál, ez már az első részben nyilvánvalóvá válik. A rajongók pedig örülhetnek, mert a két színész közötti kémia nem illant el, sőt ez az egyik dolog, amiben még jobb lesz a mostani újrázás a korábbi részeknél. Mulder újra kiállhatatlan és csípős humorú, Scully pedig megint csak a józan ész hangját fogja hallatni az összeesküvés-elméletek sűrűjében, így nem csoda, hogy kettejük párbeszédei a legjobban megírtak.

A baj inkább a sűrű és igencsak vázlatosan bedobott átfogó összeesküvés-elmélettel lesz a miniévadban. Az első rész fele voltaképp súlyos, évtizedeket átívelő monológokkal telik el: vagy Mulder, vagy az egyik új szereplő, a televíziós műsorvezető Tad O'Malley (Joel McHale) vonja kétségbe az elmúlt évtizedek történelmét, egészen a híres, 1947-es roswelli ufóészleléstől kezdve.

Az egyik új szereplő, a műsorvezető Tad O'Malley (Joel McHale)
©

Chris Carter és a sorozat alkotói azonban mintha elfeledkeztek volna arról, hogy amíg az internet előtti időszakban még fenn lehetett tartani a nézők figyelmét több homályos elmélettel, addig ez 2016-ban már kevésbé működik. Elég csak felmenni a Facebookra, percek alatt csatlakozhatunk valamelyik konteós vagy paranormális jelenségekkel foglalkozó csoporthoz. Ott aztán jóval cifrább dolgokat találunk Mulder vagy O’Malley első epizódban előadott teóriáinál. Valahogy persze vissza kellett hozni a játékba a két egykori FBI-ügynököt, de most különösen célravezető lett volna a mértéktartás. A hidegháborút vagy 9/11-et egészen más színben feltüntető, a mai paranoid közhangulatban sajnos súlytalan elmélet bedobása jelenleg inkább félresikerült próbálkozásnak tűnik.

A negatívumok ellenére azonban még bármi kisülhet a hat rész folyamán, hiszen az már az első részből is kiderült, hogy a Foxnál nem spóroltak a költségekkel, a roswelli eset flashbackje például kifejezetten mutatósra sikeredett. Azonban félő, hogy a látványos kerettörténettel csak az egy rész alapján bicegő alapsztorit támogatták meg oldalról. Az alkotók a rajongóknak is kedveskedtek persze, hiszen a régi mellékszereplők közül Mulder és Scully egykori FBI-felettese, Skinner és a rejtélyes Cigarettás férfi is felbukkan. Szerencsére egyikőjük szerepét sem magyarázzák túl, így az elszántabb fanok és az X-aktákat csak hírből ismerő nézők is jól járnak.

X-Akták

Ma este 21:10-től X-Akták 10. évad 1. rész! #xaktakcool #maeste

Posted by Cool Tv Hungary on Monday, 25 January 2016

A kérdés persze az, hogy az utóbbi években egyre csak izmosodó sorozatkínálatban hol lesz a helye az új X-aktáknak. Az első rész alapján úgy tűnik, ez most tényleg csak egy tisztességesen felújított nosztalgiajárat. Azok a fiatalok, akik az X-akták felfutásakor még nem is éltek, bőven találnak jobb és izgalmasabb misztikus szériát a jelenlegi kínálatban; őket már aligha érdekli, mitől paráztak szüleik és idősebb testvéreik a kilencvenes években. Ha viszont a további részek nem csak a konteó-elméletek bedobálásáról szólnak majd, akkor még egy új generáció is elkezdhet hinni Mulderéknek.

Az X-aktákat most már hivatalosan is újranyitották, és jó lenne, ha a következő öt rész nem akarna akkorát markolni, mint az első epizód.

Az X-akták új évadjának nyitó epizódját január 25-én, 21:10-kor vetítik a Cool Tv-n, szinkronos verzióban, a megszokott magyar hangokkal, tehát Rékasi Károllyal és Náray Erikával.

Hozzászólások