Bodnár Zsolt
Bodnár Zsolt
Tetszett a cikk?

A szoba című könyvet, majd az abból készült film Oscar-díjra jelölt forgatókönyvét is az ír-kanadai Emma Donoghue írta, akivel az Oscar-bejelentés másnapján beszélgettünk az emberrablásos történet eredetéről, a sztori feminista vonatkozásairól és arról, hogyan másolta le saját fiának szokásait a könyv kedvéért.

hvg.hu: Hol volt, amikor kihirdették az Oscar-jelöléseket?

Emma Donoghue: Itt voltam Franciaországban, ahol most egy évig élek, és éppen a BBC-nek adtam telefonos interjút, szóval élő adás közben értesültem róla, de szerencsére jó hír érkezett. Tudom, hogy ezt szokás mondani, de tényleg nem számítottam rá, mert követtem azokat a weboldalakat, ahol megjósolják az Oscar-jelölteket, és sokak szerint nem álltam túl jól. Úgy éreztem, hálásnak kell lennem, hogy már így is annyi elismerést kaptam, és nem szabad számítanom a jelölésre, úgyhogy amikor megtudtam, teljesen ledöbbentem.

hvg.hu: A bejelentést megelőzően arról lehetett olvasni, hogy több akadémiai tag meg sem nézte A szobát, mert nem tudták rávenni magukat az érzelmileg erős téma miatt. Végül aztán négy jelölést is kapott, többek közt a legjobb film kategóriájában is. Mi lehetett az oka, hogy mégis ekkora sikert aratott a film a szavazóknál?

E. D.: Szerintem ugyanaz zajlott le, mint a könyv esetében, amelybe sokan szintén félve kezdtek bele, de szájról szájra terjedt a híre. Úgy hallottam, hogy azok a tagok, akik látták a filmet, nagyon meghatónak találták, és meggyőzték a társaikat, hogy nézzék meg ők is. Sokan félnek a filmtől, de aztán imádják.

hvg.hu: Elég sok fesztiválra és vetítésre elkísérte a filmet. Milyen volt a nézőkkel együtt átélni a történetet és látni a reakciójukat?

E. D.: Lenyűgöző volt. Azt a színházból tudom, hogy a közönség minden este más és más, ahogy maga az előadás is mindig különbözik egy kicsit, de arra nem számítottam, hogy a filmnél is ez a helyzet, hiszen a levetített film minden esetben ugyanaz. Mégis, minden vetítés egy kicsit más élmény volt, attól függően, hogy a nézők mennyit sírtak vagy nevettek rajta, hiszen azért vannak vicces pillanatok is benne.

Emma Donoghue
©

hvg.hu: Mi volt a legjobban eső visszajelzés, akár a könyvvel, akár a filmmel kapcsolatban?

E. D.: Mindig nagyon megható, amikor az emberek azt mondják, hogy mennyire emlékezteti őket A szoba a saját életükre. Persze itt nem az emberrablásra kell gondolni, egyszerűen a karakterek, a családtagok közötti kapcsolatok indítanak be olyan folyamatokat a nézőkben vagy olvasókban, ami különböző emlékeket hoz elő bennük. Néha arról írnak nekem, hogy Jack az unokájukra emlékezteti őket, mások pedig az elromlott házasságukat látják a nagyszülők kapcsolatában.

hvg.hu: Kapott valaki olyantól elismerő szavakat, akit ön is nagyra tart?

E. D.: Igen, a napokban például odajött hozzám Kirsten Dunst, aki nagyon szenvedélyesen mesélt nekem a filmmel kapcsolatos élményeiről. Az ilyen találkozások mindig nagy izgalommal töltenek el.

hvg.hu: Többször említette, hogy A szoba egy feminista történet. Milyen értelemben?

E. D.: Bár a konkrét cselekmény egy kisfiú különös körülmények közti felnövéséről szól, alapvetően az édesanyja iránta érzett szeretete határozza meg az egész történetet. Az, hogy az anya hogyan formálta a fia világát, illetve, hogy a fiú hogyan formálta az anya világát a fogság során, és utána. Egy kicsit arról szól, hogy gyereknevelés rettentően kemény feladat, de egyben a gyerekek adnak nekünk energiát, ők nyújtanak kényelmet és ők azok, akik megnevettetnek. Lenny Abrahamsonnal, a rendezővel végig arra próbáltunk fókuszálni, hogy a film a szülő-gyermek kapcsolatot mutassa be, minél jobban.

hvg.hu: Mi szolgált a legfőbb inspirációként a könyv megírásához?

E. D.: Amikor 2008-ban kirobbant A szoba laza alapjaként szolgáló Fritzl-ügy, a gyermekeim négy- és egyévesek voltak, és egyszerűen megdöbbentő volt, hogy egy ilyen esetet követően mennyire átértékeli magában az ember a szülő-gyermek viszonyt, akár általánosságban, akár a saját gyermekeivel kapcsolatban.

hvg.hu: A regény történetét az ötéves Jack szemszögéből írta meg. Nehéz volt egy kisfiú fejével gondolkozni, az ő nyelvén megszólalni?

E. D.: Attól tartok, legfőképpen csak a fiamat utánoztam, a saját gyerekkoromból például semmilyen emléket nem használtam fel. Sokat jegyzeteltem, miközben hallgattam a fiamat beszélni, próbáltam kielemezni az egyedi kis nyelvtanját, és megfigyeltem, ahogy mindenféle dologból, például műanyag villákból és kartondobozokból képes játékot készíteni.

Brie Larson és Jacob Tremblay A szoba c. filmben
©

hvg.hu: Beszélt olyan pszichológusokkal a regény megírása előtt vagy közben, akik foglalkoztak már hasonló esetekkel?

E. D.: Nem szeretek közvetlenül beszélgetni egy-egy szakértővel, inkább el szoktam olvasni sok különböző ember gondolatait. Rengeteg pszichológiai tanulmányt olvastam az interneten, kutattam a reziliencia témakörében, több olyan esetről olvastam, amikor gyermekek szörnyű dolgokat éltek túl.

hvg.hu: Mindig is szeretett volna filmet készíteni A szobából?

E. D.: Igen, abban a pillanatban, ahogy befejeztem a regényt, már neki is álltam a forgatókönyvnek. Egyszerűen úgy éreztem, hogy jó film lehetne belőle, szóval még az előtt elkezdtem adaptálni, hogy kiadták a könyvet. Így nem volt rajtam akkora nyomás, nyugodtan dolgozhattam.

hvg.hu: Amikor kész lett a forgatókönyv, elkezdett házalni vele, vagy önt keresték meg egy ajánlattal?

E. D.: Igazából egyik sem, inkább vártam, nem akartam megmutatni a forgatókönyvet senkinek, amíg nem találom meg azt a rendezőt, akivel szívesen dolgoznék. Lenny Abrahamson volt az első, aki látta a forgatókönyvet, és ő egyből beleszeretett.

hvg.hu: Hogyan találkoztak Lennyvel?

E. D.: Írt nekem egy tízoldalas levet, amelyben rendezői szemmel, részletesen leírta, hogyan készítene filmet A szobából. És én minden egyes szavával egyetértettem. Lenny egy irodalmi ember, egyből megértett minden egyes irodalmi utalást a könyvben, és úgy egészében megértette, miről is kell, hogy szóljon A szoba.

"Könnytengerben úsznak majd a mozitermek" - kritikánk A szoba című filmről

hvg.hu: Engedte volna, hogy az ön részvétele nélkül készítsen valaki filmet A szobából?

E. D.: Nem hiszem, de szerencsére ez fel sem merült. Esetleg, ha egy nagyon-nagyon híres rendező megkeresett volna, akkor lehet, hogy elcsábulok, de nagyon örülök, hogy minden úgy történt, ahogy történt. Jó volt, hogy a filmes csapat tagja lehettem, ott lehettem a forgatáson, és bevontak minden fázisba, a castingtól a vágásig.

hvg.hu: Olyanoknak képzelte el a regény karaktereit, amilyenek a színészek értelmezésében a filmben láthatók?

E. D.: Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen remek színészeket sikerült megszerezni a filmhez. Brie Larson alakítása lenyűgöző, de a kis Jacob Tremblay is legalább olyan zseniális. És a kevésbé ismert színészek is nagyszerűek, Sean Bridgers például egy egészen érdekes gonosz karaktert játszik a fogva tartó Patás szerepében, amilyet nem igazán látni máshol. Nem az a karizmatikus pszichopata, csak egy megfáradt, rosszindulatú férfi, aki a saját maga által kreált szörnyű helyzet áldozata lesz.

hvg.hu: Ahogy az az adaptációknál lenni szokott, néhány részt ki kellett hagyni a könyv cselekményéből, hogy a lényeg beleférjen a két órás játékidőbe. Mi az, amit a legjobban sajnál?

E. D.: A regényben fontos szerepet játszott, hogy az anyuka Jack előtt már szült egy gyereket a szobában, aki halva született. De egyszerűen úgy éreztük, hogy nincs olyan pont a filmben, ahol úgy tudnánk felhozni ezt az emléket, hogy ne legyen erőltetett, és ne tűnjön úgy, hogy csak a még nagyobb megbotránkoztatásra játszunk.

Brie Larson és Jacob Tremblay A szoba c. filmben
©

hvg.hu: Gondolom, A szoba rajongói már megtalálták önt egy esetleges folytatás ötletével.

E. D.: Soha, soha, soha! (nevet) Mindenkitől elnézést kérek, de ez a történet számomra véget ért. Viszont úgy érzem, hogy a könyv rajongói elégedettek lesznek a filmmel, mert végre találkozhatnak a szeretett karaktereikkel.

hvg.hu: Az első forgatókönyvével egyből Oscarra jelölték. Gondolkodik azon, hogy esetleg karriert vált?

E. D.: Nem úgy gondolok erre, mint egy karrierváltásra. Már eladtam két új könyvemet is, és szerintem mindig is fogok könyveket írni, de emelett simán belefér egy-két forgatókönyv is. Éppen tárgyalok például egy szerzővel, akinek szeretném adaptálni egy regényét, úgyhogy igen, ezen a pályán is folytatom az utam.

hvg.hu: Legutóbbi regénye, a 2014-es Frog Music még nem jelent meg Magyarországon. Tudna róla mesélni?

E. D.: Egy 1876-ban, San Franciscóban történt gyilkossági ügyről szól, amit aztán soha nem sikerült megfejteni. Egy nagyon különc fiatal nő áll a középpontjában, aki éttermeknek dolgozott békafogóként, mielőtt 26 éves korában megölték. Nagyon érdekesnek találtam ezt a történetet, úgyhogy a Frog Music az én változatom arról, mi is állhatott a gyilkosság mögött. Egyébként nemrég sikerült megegyezni egy brit producerrel, úgyhogy ebből is készül majd film, amelynek szintén én írom majd a forgatókönyvét. Remélem, hasonló sikerrel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller: Az 1600 idősotthonból mindössze 80 helyen tudtak eddig oltani

Müller: Az 1600 idősotthonból mindössze 80 helyen tudtak eddig oltani

Százmilliárd eurókat bukott az EU kulturális szektora

Százmilliárd eurókat bukott az EU kulturális szektora

Nagy hozamot ígértek, de be se fektették a pénzt – lecsapott rájuk az MNB

Nagy hozamot ígértek, de be se fektették a pénzt – lecsapott rájuk az MNB