Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

Az mit árul el egy modern westernről, hogy a pisztolypárbajoktól hangos finálé az egyik legunalmasabb része? Volt potenciál A hét mesterlövész feldolgozásában, de sajnos a plakátokban és a promócióban több ötlet volt, mint magában a filmben.

Minden adott volt ahhoz, hogy a remake remake-jéből (az 1960-as A hét mesterlövész Kuroszava A hét szamuráj című filmjének vadnyugati átirata volt) valami eredeti süljön ki, hiszen ma már senki sem akad fenn azon, hogy melyik rendező honnan nyúlja az ötleteit. A lényeg úgyis az, hogy az új változat önmagában megállja-e a helyét, vagy csak meghozza a kedvet az eredeti(k) újranézéséhez.

Joggal várhattuk előbbit Antoine Fuqua rendezésétől: a szereplőgárda jól kombinálta az ismert (Denzel Washington, Ethan Hawke, Chris Pratt) és a még komolyabb karrier előtt álló arcokat (Byung-hun Lee, Manuel Garcia-Rulfo, Haley Bennett), a forgatókönyvön pedig az atmoszférateremtésben a True Detective sorozatban nagyot dobó Nic Pizzolato dolgozott Richard Wenkkel közösen.

(Balról:) Byung-hun Lee és Antoine Fuqua a forgatáson
©

Végül azonban épp az atmoszféra, a valódi feszültség hizányzik a legfájóbban a modern vadnyugati meséből. Az összes konfliktus, fordulat előre borítékolható, és a nézőnek még arra sem jut ideje, hogy igazán megkedvelje a főhősöket. Van-e annál nagyobb kritika egy westernnel szemben, hogy az egyik legunalmasabb rész épp a nagy lövöldözős finálé?

Az új változat egyfajta elegye a japán és az amerikai eredetiknek, de egyetlen újszerű ötlet sem bukkan fel a sztori során. Az meg 2016-ban egyáltalán nem elég, hogy fekete a főhős. Hiába hozza ki a maximumot szerepéből Denzel Washington, karaktere, a szedett-vedett hetest ráncba szedő Chisolm túl későn kezd igazán izgalmas figurává válni a néző számára. Ha már Vadnyugat és modern fekete főhős, akkor Fuquáéknak Tarantino Djangóját kellett volna inkább tanulmányozni némi inspirációért.

Már az alapsztori is erőltetett, és csak arra jó, hogy ne egyből azzal induljon a mozi, amire valójában mindenki vár: egy elnyújtott párbajjal, vagy egy hatalmas lövöldözéssel. A történet szerint egy dolgos, szerény farmerek lakta falut a kapitalizmus jegyében kisajátítana egy gonosz olajmágnás, már a nevében is ijesztő, Bartholomew Bogue (Peter Sasgaard). Bogue célja elérése érdekében semmilyen eszköztől nem riad vissza, ezért a falu lassan behódolna neki, de egy bátor nő, Emma Cullen (Haley Bennett) a környék nem épp makulátlan előéletű pisztolyforgatóihoz fordul segítségért. Chisolm pedig valamilyen rejtélyes okból beadja a derekát, és el is kezdi felkutatni régi ismerőseit a lehetetlen feladatra, így (minő meglepetés!) szép lassan össze is áll a multikulti, Amerika sokszínűségét píszí módon szimbolizáló félelmetes hetes.

A csapat összeállításában lehetett volna tényleg egyedi a feldolgozás, hiszen a mellékszereplőkben bőven volt potenciál, de például sem a háborús veteránt játszó Ethan Hawke, sem a hallgatag késforgatót alakító Byung-hun Lee nem kap elég játékidőt ahhoz, hogy többrétegű, titkokkal teli figurákká váljanak. Chris Prattnek is hiába áll jól a nagyszájú törvényen kívüli szerepe, sajnos neki sem írtak egyetlen eredeti sort sem a forgatókönyvben.

Denzel Washington és Chris Pratt
©

Így viszont mire a fináléhoz ér a film, a rengeteg klisé, kiszámítható fordulat és unalomig ismert western-toposz után, a néző már fáradtan és érdektelenül várja a gonoszok és az igazságosztók összecsapását.

Fuqua, Pizzolato és Wenk pont azt felejtette ki a filmből, a látványelemek és a hosszú pisztolypárbajok halmozása közben, amiért akkora siker lehetett a Kuroszava és aztán John Sturges filmje: sem az atmoszféra, sem a karakterek szintjén nem kapunk semmi emlékezeteset.

A Velencei Filmfesztiválon a stábtagok mellett lovak is felvonultak a vörösszőnyegen
©

Velencében kisebb szenzációt okozott, hogy a premiervetítés előtt, lovakat eresztettek a vörösszőnyegre, még a színészek bevonulását megelezően. Ezek alapján úgy tűnik A hét mesterlövész promóciójába több kockázatot és ötletet préseltek mint magába filmbe.

A hét mesterlövészt szeptember 22-én mutatják be Magyarországon.

Natalie Portman first ladyként zsebelheti be a második Oscarját

De nemcsak Portman makulátlan, megrázó játéka miatt zseniális film a Kennedy-gyilkosság után játszódó mozi: a Jackie-vel a dél-amerikai filmesek legnagyobbjaként előlépő, chilei Pablo Larraín úgy forgatta ki az életrajzi filmek kliséit, hogy egyenesen földbe döngölte a velencei közönséget.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az online bemutatókra koncentrál novembertől a Madách Színház

Az online bemutatókra koncentrál novembertől a Madách Színház

Kedden tudta meg az osztály, hogy már hatodik napja karanténban vannak

Kedden tudta meg az osztály, hogy már hatodik napja karanténban vannak

Szabó Tímea lehet a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely szerint

Szabó Tímea lehet a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely szerint