Sebestyén Balázsék a CEU-ról: Ezt régen "úgy hívták, hogy Rákosi-kultúrpolitika"

Sebestyén Balázsék a CEU-ról: Ezt régen "úgy hívták, hogy Rákosi-kultúrpolitika"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Érezhető indulattal, keményen hitet tettek a CEU mellett a Reggeli Show máskor többnyire csak viccelődő műsorvezetői. "Sosem volt jó világ, ahol az állam mondta meg, hogy mit taníts és mit tanulhatsz. Ez sötét múltat idéz" - mondták. Aztán el is viccelődtek Andy Vajnán, aki majd behívatja őket emiatt az adás miatt.

Érezhető indulattal beszéltek a Reggeli Show műsorkészítői a ma parlament elé kerülő lex CEU-ról Rádió 1 kedd reggeli adásában. Deklarálták, hogy

pártpolitikával nem szoktunk foglalkozni, de ez már közélet, és azzal nekünk kell és akarunk is foglalkozni.

Elmondták, a CEU több mint 20 éve működik Magyarországon, kiváló szaktekintélyek tanultak, tanítanak ott. Díjakat nyert, ez a leginkább respektált magyar felsőoktatási intézmény, külföldiek azért utaznak ide, hogy itt tanulhassanak, "kincs, amire vigyázni kell".

Amikor azt hallják a CEU-ról, hogy csalás, csalók, kamudiploma, felmerül a kérdés, hogy miért éppen most, és hogyan tudott eddig így működni ez az egyetem – mondta Sebestyén Balázs, megemlítve, hogy az egyetem mellett "elképesztő szaktekintélyek" szólaltak fel.

"Aki azt gondolja, hogy ez az egyetem és a kormány ügye, nagyon nagyot téved. Sokkal többről szól. Az elmúlt 20 évben olyan országban akartunk élni, ahol szabadon taníthatsz, választhatsz iskolát, és hogy mit akarsz tanulni. Ezt lerombolni, iskolákkal, egyetemekkel háborúzni nagyon-nagyon rossz kort idéz" – folytatta Balázs. "Akkor is ha liberális, ha balos irányultságú, akkor is egy egyetem" – állapították meg.

A műsorkészítő szerint ez az intézkedés durván ránk csukja az ajtót itt Közép-Európában, ahelyett, hogy nyitnánk, egyre jobban bezárunk.

Egy egyetemet bezárni: meglehetősen hasonlít egy régebbi rendszerre, amit úgy hívtak, hogy Rákosi-kultúrpolitika.

– mondta Sebestyén Balázs, aki szerint "szörnyű múltat idéz, és szörnyű jövőt hoz el nekünk" mindez. "Ha nem tetszik, amit tanítasz, bezárlak. Ez nagyon szomorú. Ilyen korszak már volt, ilyen korszakot senki nem kíván magának."

Ha az embernek gyereke van, különösen fontos szempont, hogy ezentúl nem tudhatja, hogy ha ma ezt az egyetemet beszántják, holnap vagy holnapután nem lesz-e bajuk egy másik egyetemmel – mondta Vadon János.

Sosem volt jó világ, ahol az állam mondta meg, hogy mit taníts és mit tanulhatsz. Ez sötét múltat idéz

– ismételte Sebestyén Balázs. Szerinte aki most a CEU-val van, az a szabad gondolkodással, a szabad egyetemválasztással, a szabad tanulási lehetőséggel, a szabad Magyarországgal van.

Ami az adás internetre kikerült változatából kimaradt

A CEU-topik gyakorlatilag a teljes műsort végigkísérte, így beolvasták azokat a hallgatóktól érkező kommenteket is, amikben bátorságukhoz gratuláltak, illetve azon élcelődtek, hogy Vajna adóján ezzel biztosan nem szereznek jópontokat.

Balázsék viszont még ezt a vonalat is kimaxolták: eljátszottak egy képzelt párbeszédet az angol akcentussal beszélő Andyvel, amikor majd behívja őket „beszélgetni” a műsortervükről.

A vidám, szokásosan poénkodó adásban ugyanakkor többször kifejezetten elmondták, hogy a téma miatt talán egyesek elkapcsolnak, de ők fontosnak tartották a kiállást az egyetem mellett, már csak a gyerekeik miatt is.

Rektorhelyettes: Nem a karunkat vágták le, szíven szúrtak

A műsorban megszólalt Enyedi Zsolt CEU-rektorhelyettes, és elmondta, hogy Soros Györgynek ma annyi köze van az egyetemhez, hogy tagja az igazgatótanácsnak. Az elnökségről már lemondott, ezzel is jelezve, hogy kiszállt az irányításból. Egy pénzalapot tett le, amit már nem kezel, és nem is vehet vissza – mondta a rektorhelyettes. Az egyetem tőle függetlenül működik, éppen ezért "rosszindulatú rágalmazás Soros egyetemének nevezni a CEU-t" – tette hozzá.

Enyedi felidézte: egy hete még nem tudtak erről, ebből is látszik, hogy a jogalkotók gyorsan le akarják zavarni ezt az ügyet, semmiféle társadalmi dialógust nem akarnak. Nem érdekli őket a Magyar Rektori Konferencia nyilatkozata sem, sem az egyetemeké – mondta.

"Nem adjuk föl, harcolni fogunk a megmaradásunkért, erre még sokféle módszer van" – fogalmazott. Enyedi tárgyalásos úton szeretné rendezni a kérdést, "mert még leülnek velünk". Bár szerinte középvezetők hajlandóak lennének átgondolni az egész törvénytervezetet, elmondta, hogy az elmúlt napokban semmilyen kommunikáció nem volt a két fél között, semmilyen kompromisszum nem merült fel.

"A beterjesztők nem értik, hogy amit beadtak, nem egyszerű csonkítás, nem az egyetem egyik karját vágják le, hanem szíven szúrják. Azt a hídszerepet, amit eddig betöltöttünk, hogy összekötöttük az amerikai és magyar felsőoktatást, azt szüntetnék meg. A Közép-európai Egyetem mint magánegyetem már nem lenne ugyanaz" – fogalmazott Enyedi Zsolt.

Hozzászólások