szerző:
Szalkai Réka

A Fehér isten 2014-ben elnyerte a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un certain regard elnevezésű szekciójának a fődíját. Idén azonban már a fő versenyben szerepelt Mundruczó Kornél új filmje, a Jupiter holdja. Bár a film az idei fesztiválon nem kapott elismerést, de a zsűriből többen is megdicsérték. Interjú a rendezővel.

Mundruczó Kornél új filmje egy lecsúszott, ám bátor orvos, doktor Stern és a szír menekültből lett repülő ember delikát kapcsolatának a története. A Filmalap támogatással és német koprodukcióban készült Jupiter holdja a hitről, a megváltódásról, a csoda lehetőségéről szól a különös barátság történetén keresztül. Mundruczó Kornél ötödik alkalommal szerepelt a világelső filmfesztivál hivatalos válogatásában.

hvg.hu: A film alapja a Winterreise című színházi operaelőadása. Mi a színház és film viszonya egymáshoz?

Mundruczó Kornél: Ha nem kerülök el Bicskére az installáció végett, akkor nem leszek személyesen érintve a témával kapcsolatban. A Jupiter holdja forgatókönyvét két évig fejlesztettük, majd két hónappal a krízis előtt adtuk be, de aztán 2015. augusztus környékén már úgy gondoltuk, vegyük le inkább róla, hogy „valamikor a jövőben”. Annyira ugyanaz volt a forgatókönyvünk, mint ami megtörtént és történik, hogy megijedtünk, meg szabad-e egyáltalán csinálni a filmet. Nem vagyok az a rendező, aki forró politikai témákra támaszkodik.

©

hvg.hu: A terrorizmus hogy került bele a sztoriba?

M.K.: Budapestet mint egy globális várost mutatjuk be, van benne feszültség, s mint minden ilyen helyen, lehet benne, sajnos, robbantás. Ezen kívül a forgatókönyv szintjén is aktivizálni kellett a rendőri oldalt, és talán ez volt a legalkalmasabb útja. Minket a robbantás tényénél jobban érdekelt az arra adott válasz mértéke, vagy inkább mértéktelensége.

hvg.hu: A vezető angol napilap, a The Guardian a mexikói Iñárritu Birdman című filmjéhez hasonlította a Jupiter holdját.

M.K.: Pedig a gondolat, hogy legyen benne repülő ember, még jóval a Birdman előtt született meg. De mint egysnittes film, a Johanna, megcsalva, feketében átvágva, már szintén megvolt tíz évvel Iñárritu filmje előtt… szóval ő utánoz engem. Ez persze csak vicc volt. Amúgy az, hogy hány emberhez hasonlítottak már eddigi pályafutásom során, felsorolhatatlan és számomra teljesen irreleváns. Elárulom a nagy titkot: egy és nagy inspiráció van, ami végigkíséri minden munkámat, az Rainer Werner Fassbinder munkássága. A konkrét gondolat Alekszandr Beljajev írásából, A repülő emberből jött, gyerekkoromban olvastam a könyvet, és emlékszem, hogy gondolkoztam: elhiszem, vagy nem hiszem el, hogy valaki tud repülni. Ne feledjük ugyanakkor, hogy a Jupiter holdja egy irracionális, mi-lenne-ha? alkotás, s egy ilyen film kapcsán a ráció határain belül feltett kérdéseket rettentő nehéz megválaszolni. Ugye maga az Isten gondolata is irracionális fogalom, nem abban a tartományban tudjuk értelmezni, mint például ha arról beszélnénk, hogyan készül el a paprikás krumpli.

Jelenet a filmből
©

hvg.hu: Magyarország megváltására gondolt?

M.K.: Dehogyis, a megváltás nem általánosságban, hanem egyéni értelemben tud megtörténni. Ebben az egészben, mint ahogy a mostani krízisben is, kell legyen valami jó, ha akarom, a dán filozófus, Kierkegaard értelmében pozitív, nála olvashatjuk ugyanis, hogy a kétségbeesés pillanata az Isten pillanata. Ezek a pillanatok, kríziseink nem véletlenek szerintem. A Jupiter holdja utolsó mondata is erre reagál: „Ready or not, here I come”. Teljesen mindegy, hogy készen állsz-e rá, tessék vele valamit kezdeni. És nagyon jó, hogy újra feltehetjük a régi kérdéseket, hogy mit is jelent európainak, humánusnak, morálisnak lenni. Mert ezek pozitív kérdések, annak ellenére, hogy krízisben élni nem épp kellemes. Különböző nemzeteknek eltérő a reakciója a krízisszituációkra, Magyarország pedig nagyon extrém válaszokat tud adni.

Mundruczó Kornél és Jéger Zsombor a film forgatásán
©

hvg.hu: Hogyan látja a Jupiter holdja cannes-i szereplését?

M.K.: Nagyon nagy siker volt a vetítőben. Egyébként hülyeség, hogy ennyire a hivatalos bemutató előtt van a sajtóbemutató (egy-másfél nappal előtte). Nagy baj lenne amúgy, ha nem lenne megosztó a film, az azt jelentené számomra, hogy a komplexitása nem működik. Magyarországon nagyon ritkán kaptam eddig jó kritikát, külföldön egy pár filmemre vagy nem kaptam, vagy nagyon megosztó volt a kritikusi vélemény, például a Delta, és a Fehér isten is kapott hideget-meleget.

hvg.hu: Az arany pálma azért jó lett volna...

M.K.: Ez is baromság, persze, jó lett volna, de ha nincs, az is remek. Az ember élete nem változik meg attól, hogy kapott-e díjat, vagy sem. Van egy remek George Cukor-idézet, ami számomra sokat jelent: „És a karaván megy tovább”: ez olyan szépen leírja ezt az egészet.

hvg.hu: A múlt hét végén Hamburgban rendezett darabot nagy sikerrel – ezek a munkák egyfajta menekülések az ön számára?

M.K.: Sokat hívnak Németországba színházban dolgozni. Sokkal támogatóbb az ottani hangulat. Itthon ritkán találkozom ilyen hozzáállással, kíváncsisággal.

 

Most nincs magyar siker: A Lavina rendezőjének új filmje fődíjas Cannes-ban

Pedro Almodóvar zsűrije a svéd-amerikai The Square-nek ítélte az Arany Pálmát - Mundruczó Kornél versenyfilmje, a Jupiter holdja díj nélkül maradt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A zsidózó Szávay december 31-én adja vissza mandátumát

A zsidózó Szávay december 31-én adja vissza mandátumát

Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó

Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó

Emelkedne az olimpiai bajnokok járadéka

Emelkedne az olimpiai bajnokok járadéka

Jól vizsgázott a farkastörvény Macronéknál

Jól vizsgázott a farkastörvény Macronéknál

Adventi irodalmi naptár - december 11.

Adventi irodalmi naptár - december 11.

A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody

A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody