35 éve jelent meg a Led Zeppelin utolsó lemeze - videó

35 éve jelent meg a Led Zeppelin utolsó lemeze - videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A zenekar pályájának a dobos, John Bonham váratlan halála vetett véget 1980-ban. Két évvel később azonban jött még ez a lemez. A Coda.

A Coda a Zep utolsó olyan lemeze, amin korábban ki nem adott számokat hallhatunk.

Aminek, ugye, a címe is elég egyértelművé teszi, hogy egy pályafutás utóhangja, lezárása. A Led Zeppelin Bonham halála után nem, hogy nem folytatta pályáját, csak néhány alkalommal állt össze, akkor is csak egy-egy koncert erejéig.

A Coda valójában nem rendes, hanem maradékgyűjtemény, korábban ki nem adott számokból, próbafelvételekből összeállított lemez. Viszont akármennyire is nem igazi stúdióalbum, azért egy igen erős dalgyűjtemény. 

Jimmy Page szerint a nyolc dalt tartalmazó lemezt azért adták ki, mert rengeteg fel nem használt felvétel maradt a Zep után, ezért szerettek volna ezekből valamennyit a közönség elé tárni. Az album megjelentetésében e mellett az is közrejátszott, hogy a zenekar szerette volna teljesíteni szerződéses vállalásait kiadója, az Atlantic felé.

A lemezt 1993-ban 2008-ban, majd 2015-ben is megjelentették bővített kiadásban.

Érdekesség, hogy nem csak a Zeppelin utolsó kiadványa ez a lemez, hanem az album borítóját elkészítő neves művészcsoport, a Hipgnosis (tagjai: Storm Thorgerson, Aubrey Powell, Peter Christopherson) utolsó produktuma, az alkotóközösség 1983-as felbomlása előtt. A Hipgnosis korábban olyan előadóknak és zenekaroknak készített lemezborítókat, mint a Pink Floyd, a T. Rex, a Genesis, a Police, az XTC, vagy Peter Gabriel.


Hozzászólások