szerző:
Kovács Gellért
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Emberemlékezet óta nem készült magyar remake nemzetközi filmsikerből (vagy egyenesen soha), és ha ez teljesítmény, hát a BÚÉK tisztességesen elvégezte feladatát. Goda Krisztina és Divinyi Réka kiváló hazai színészeket kért fel virtuális üvegezésre, de a film igazán csak azok számára lehet izgalmas, akik nem látták az eredetit. És azok számára, akik képtelenek lennének elfogadni, ha a barátjukról kiderülne, hogy meleg. Kritika.

Nagy baj nem lehet abból, ha egy lakásban ünnepel Szávai Viktória, Mészáros Béla, Bata Éva, Hevér Gábor, Lengyel Tamás, Törőcsik Franciska és Elek Ferenc – ebben egészen biztosan megegyezhetünk. Igaz ez még akkor is, ha a BÚÉK az egyértelműen észlelhető változtatásokkal együtt is csak egy profi „Ctrl+C-Ctrl+V”-film, sokkal többet vagy mást nem gondol Paolo Genovese hisztérikus sikerű, alaposan túlreagált filmjének forgatókönyvéről, sőt, igazából a magyarítás is csak kis mértékben sikerül neki. De az a kis mérték végülis betalál.

Ami biztosan nem sikerül – nem is annyira magyarítás, inkább szezonszerű álkényszer, vagy nem is tudom, mi –, az például egy zavaró apróság, semmi kis hülyeség: a hóesés. Miután az impozáns drónfelvételekkel elindul a film – és George Ezra Budapest című dalával, aminek az elhangzása azért is nagy szám Geszti Péter szerint, mert eddig még sosem szerepelt világsláger magyar film főcímében, ejha –, s miközben szereplőink bent hüledeznek egymás üzenetein és telefonhívásain, odakint szállingózik a CGI-hó. Ami (talán mert elég ritkán látni mifelénk ilyesmit), elég bénácskára sikeredett. A film végén olykor még az autókat is kikerülik a digitális pelyhecskék, annyira nincs önbizalmuk leesni. Szegények.

©

A színészekkel persze sokkal jobban járunk: tapasztalt, ügyes művész mindahány, őket nem zavarja a díszletlakás (engem zavart, nem az, hogy díszlet, hanem az, hogy látszik, hogy az), meg az se, hogy odakint nincs igazi Budapest: azt is a számítógépes szakemberek tették oda később. Hőseink nemcsak a szöveget mondják, hanem amennyire ez lehetséges, karaktert is építenek, néha még lubickolnak is. Az eredeti Teljesen idegenekhez képest Divinyi kicsit variált a viszonyokkal, de az összhatásra nézve olyan sokat nem jelent, hogy ki kinek a testvére, vagy a felesége.

©

A megromlott viszony az megromlott viszony, a hazugságok azok hazugságok, az elhallgatás az elhallgatás – ha lebuzizod a barátodat, akkor lebuziztad.

Aki látta hát a Teljesen idegeneket, semmiféle meglepetés se éri majd a BÚÉK megtekintése közben, a főbb fordulatok szinte teljesen ugyanazok, ebből adódóan sokaknak bizony eléggé unalmas lehet majd a film – mint általában azok a remake-ek, amelynek nincs lehetőségük gondolni valami újat a feldolgozott műről, esetleg nincs is kedvük hozzá. Marad az, hogy Szávai, Mészáros, Bata, Hevér, Lengyel, Törőcsik és Elek ülnek az asztalnál, kihangosítják a hívásaikat, felolvassák az üzeneteiket, kiborul az összes bili, a szar aztán szépen össze is keni a szilveszteri hangulatot – annyi talán, hogy a Teljesen idegenekhez képest itt optimistábban kerekítik le a hajnali józanodást. Ott Genovése egy narrációs trükkel elég egyértelműen azt üzente, hogy ne tessék ilyesmit játszani, ahhoz túl sokat kamuzunk egymásnak életvitelszerűen – itt meg a felszínen maradnak a botrányok, s nagyjából a happy end is beszorítja magát a hamis hópelyhek közé.

©

Elég baj az egyébként, hogy egy remake kell ahhoz (nem, a Coming Out című zavaros vígjáték nem ért el semmit az ügyben), hogy abban az országban, ahol az évezred poénjának számít, ahogy Nagy Ervin a Valami Amerika 3-ban (Divinyi Réka és Herendi Gábor forgatókönyve alapján) csinálja a köcsögöket, hatásosan ki legyen mondva, hogy még a legszorosabb családi/baráti kötelékeket is megrángathatja, tán szét is szakíthatja hozzátartozónk/barátunk szexuális irányultsága. Mert ugye az az „élet része”, ha a párkapcsolatban félredugunk, kicseszünk a másikkal, egyéb sunyiságokat csinálunk, az viszont totális üzemzavart eredményez, ha valaki a saját neméhez vonzódik. Nevetséges, hogy itt tartunk, de bizony itt tartunk, bele vagyunk ragadva – egészen pontosan abba, hogy a BÚÉK érdemeihez kell írnunk azt, hogy magyarul is ki meri mondani mindezt. Pedig olaszul is kimondták – csak az nekünk nem volt eléggé kényelmetlen. Ott lehet, itt meg még mindig tabudöntögetésnek tetszik.

Ez a kimondás pedig most ott lesz a multiplexekben, ott fog harsogni hetekig, akár hónapokig is. Örüljünk neki, csak hát ettől a BÚÉK művészileg ugyanúgy felesleges marad. Egy kereskedelmi feladat, amit Goda és Divinyi megoldott, ha úgy tetszik, kipipált, nem a közönség egészével, sokkal inkább egy részével foglalkozva: azokkal, akik nem mentek el a Teljesen idegenekre az artmozikba. Nekik lett lemásolva az eredeti. Nem ördögtől való ez, megcsinálta már a remake-et rengeteg ország.

©

De azért ennek megfelelően érdemes neki sok szerencsét kívánni. És boldog új évet. 

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ön is segíthet megmenteni a korallzátonyt, erre a színre figyeljen

Ön is segíthet megmenteni a korallzátonyt, erre a színre figyeljen

"Vagyunk még, akik nem adták fel" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gergely Zsófia

"Vagyunk még, akik nem adták fel" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gergely Zsófia

Külföldön is tüntetnek: „Lebontjuk Orbánországot és építünk olyat, ahova érdemes lesz hazajönni?”

Külföldön is tüntetnek: „Lebontjuk Orbánországot és építünk olyat, ahova érdemes lesz hazajönni?”

Hosszú Katinka: Két éve halálkozeli élmény volt a vb

Hosszú Katinka: Két éve halálkozeli élmény volt a vb

Új műfajt találtak, milyen autót kell tuningolni az orosz oligarcháknak

Új műfajt találtak, milyen autót kell tuningolni az orosz oligarcháknak

Megható, ahogy az alzheimeres anyuka együtt énekel családjával – videó

Megható, ahogy az alzheimeres anyuka együtt énekel családjával – videó