szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az utóbbi napok eseményei új (vagy éppen régi) megvilágításba helyez majdnem elfeledett dalokat.

Itt van mindjárt a Sziámi-Sziámi réges-régi száma. „Könnygáz, az néha minket nagyon megaláz” – énekelte Müller Péter Sziámi évtizedekkel ezelőtt.

 

A könnygáz egyébként már korábban is feltűnt Müller Péter Sziámi korábbi zenekarában, az URH-ban. A Bon Bon Si Bon Bon című dalban a költő a Blaháról énekel, mint mondja (üvölti): „Olykor-olykor, ha arra haladok, még ma is gyakran könnygázra fakadok”. Itt egy 1985-ös felvétel, de a dal azóta is állandó szereplője az Európa Kiadó koncertjeinek. Legutóbb a hajléktalanokért szervezett Széll Kálmán téri koncerten adták elő.

Szintén nem egy ma készült a Hobo Blues Band Ginsberg-feldolgozása, a Könnygáz rag. Amikor a legendás beat költő a 80-as években Magyarországon járt, készítettek néhány felvételt, ebből született az Üvöltés című album 1987-ben. Ezen hallható a dal.

„Könnygáz. Könnygáz / Torkom tályogos / Nem mondhatom mantrám / Könnygáz dühbe hoz” - kezdődik az Eörsi István által lefordított, eredetileg a Vietnámi háború ellen írt vers.

 

A Bëlga zenekar 2015-ös Disco! című lemezén nincs szó könnygázról, de van a táncoló TEK-esekről. Íme, a Rendőrmunka című diszkósláger, amiben a szerzők kifejtik, hogy a „Rendőrmunka nagyon durva és veszélyes”.

 

A Rómeó vérzik Rock and roll című dala összehozza a diszkót és a könnygázt:
„Este a bárban diszkofényes könnygáz, / Csípi a szememet a hideg néha átráz!”

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A piramisjáték hazai nagyasszonya – Magyar svindlerek, 7. rész

A piramisjáték hazai nagyasszonya – Magyar svindlerek, 7. rész

A futballszurkolók lázadása elsöpörte a milliárdos Szuperliga ötletét

A futballszurkolók lázadása elsöpörte a milliárdos Szuperliga ötletét

Újabb viharos nap következik

Újabb viharos nap következik