szerző:
hvg.hu

Az utóbbi napok eseményei új (vagy éppen régi) megvilágításba helyez majdnem elfeledett dalokat.

Itt van mindjárt a Sziámi-Sziámi réges-régi száma. „Könnygáz, az néha minket nagyon megaláz” – énekelte Müller Péter Sziámi évtizedekkel ezelőtt.

 

A könnygáz egyébként már korábban is feltűnt Müller Péter Sziámi korábbi zenekarában, az URH-ban. A Bon Bon Si Bon Bon című dalban a költő a Blaháról énekel, mint mondja (üvölti): „Olykor-olykor, ha arra haladok, még ma is gyakran könnygázra fakadok”. Itt egy 1985-ös felvétel, de a dal azóta is állandó szereplője az Európa Kiadó koncertjeinek. Legutóbb a hajléktalanokért szervezett Széll Kálmán téri koncerten adták elő.

Szintén nem egy ma készült a Hobo Blues Band Ginsberg-feldolgozása, a Könnygáz rag. Amikor a legendás beat költő a 80-as években Magyarországon járt, készítettek néhány felvételt, ebből született az Üvöltés című album 1987-ben. Ezen hallható a dal.

„Könnygáz. Könnygáz / Torkom tályogos / Nem mondhatom mantrám / Könnygáz dühbe hoz” - kezdődik az Eörsi István által lefordított, eredetileg a Vietnámi háború ellen írt vers.

 

A Bëlga zenekar 2015-ös Disco! című lemezén nincs szó könnygázról, de van a táncoló TEK-esekről. Íme, a Rendőrmunka című diszkósláger, amiben a szerzők kifejtik, hogy a „Rendőrmunka nagyon durva és veszélyes”.

 

A Rómeó vérzik Rock and roll című dala összehozza a diszkót és a könnygázt:
„Este a bárban diszkofényes könnygáz, / Csípi a szememet a hideg néha átráz!”

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Félbeszakadt egy előadás a Nemzeti Színházban vasárnap

Félbeszakadt egy előadás a Nemzeti Színházban vasárnap

A Kossuth téri tüntetésekkel magyarázzák a Nagy Imre-szobor hirtelen elbontását

A Kossuth téri tüntetésekkel magyarázzák a Nagy Imre-szobor hirtelen elbontását

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Az év legszomorúbb napja igazából kamu

Az év legszomorúbb napja igazából kamu

Ez már áttörés: sikerült a rákos sejteket átprogramozni ártalmatlan zsírsejtekké

Ez már áttörés: sikerült a rákos sejteket átprogramozni ártalmatlan zsírsejtekké