szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lengyel miniszterelnök szerint minden bizonnyal nem tudatosan elkövetett hibáról van szó.

Lengyelország miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki levélben szólította fel a Netflixet, hogy változtasson meg bizonyos részleteket a náci haláltáborokról szóló dokumentumfilmjében.

A politikus szerint a The Devil Next Door című sorozatban egy olyan térkép szerepel, amelyen a haláltáborokat a modern Lengyelország határain belül tüntették fel. Ezzel pedig úgy állítják be Lengyelországot, mintha felelősség terhelné a haláltáborok miatt – miközben ezeket azt követően hozták létre, hogy 1939-ben az országot elfoglalták a németek, és kitört a második világháború. A németek több koncentrációs tábort építettek, amelyekben több millió embert öltek meg, többnyire zsidókat.

A Netflix azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy tisztában van a dokumentumfilmmel kapcsolatos aggályokkal.

Morawiecki azt írta a Netflix ügyvezető igazgatójának, Reed Hastingsnek, hogy fontos, hogy az igazságra emlékezzünk. A Netflix “bizonyos munkái” viszont “rendkívül pontatlanok” és “átírják a történelmet”.

A miniszterelnök csatolt egy 1942-es Európa-térképet is a leveléhez, és Witold Pilecki feljegyzéseit. Pilecki a lengyel ellenállásban dolgozott, ő az egyetlen ismert fogoly, aki önként vállalta, hogy elvigyék Auschwitzba, majd miután sikerült megszöknie, megírta a tapasztalatait.

©

Morawiecki ugyanakkor azt is hozzátette levelében, hogy ezt a rettenetes hibát minden bizonnyal akaratlanul követte el a Netflix.

Az eset előzményeihez hozzátartozik, hogy 2018-ban Lengyelország büntethetővé tette a "lengyel haláltáborok" kifejezés használatát.

Lengyelország és Izrael már 2016-ban közös nyilatkozatban tiltakozott a történelemhamisítás, ezen belül a "lengyel haláltáborok" kifejezés használata ellen.

(BBC)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyenis Ágnes hvg360

Fahidi Éva: "Ha már élek, a világért sem akarok boldogtalan lenni."

Egy holokauszt-túlélő, aki a politikusoknak és a tanároknak is tudna tanácsot adni, hogyan lehet küzdeni az antiszemitizmus ellen. 94 évesen is igazi aktivista, előadásokat tart, könyvet ír, a közösségi oldalán posztol, és a Vígszínház színpadán táncol. Portréinterjú Fahidi Évával.

Ezrek ücsörögtek egymás mellett maszk nélkül, de aggódnak a partra sodródott tárgyak miatt Észak-Korában

Ezrek ücsörögtek egymás mellett maszk nélkül, de aggódnak a partra sodródott tárgyak miatt Észak-Korában

Magyar Nemzet: Ukrajnában ragadt a Hableány-tragédiában érintett Viking Idun kapitánya

Magyar Nemzet: Ukrajnában ragadt a Hableány-tragédiában érintett Viking Idun kapitánya

Indiában tűz, a briteknél víz fenyegeti a vakcinagyártást

Indiában tűz, a briteknél víz fenyegeti a vakcinagyártást