Föld alatti alagúton keresztül is át lehet ugrani a Parlamentbe

Föld alatti alagúton keresztül is át lehet ugrani a Parlamentbe

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elkészült a Szabad György Irodaház.

A most elkészült háromszáz fős Szabad György Irodaházat alagút köti össze az Országházzal. A frissen elkészült épület földszintjén egy étterem nyílik majd, ahol megőrizték Boda Gábor szobrász carrarai márvány oszlopát is a régi épületből. Az irodaház több közösségi teret, pazar kilátásokat és komfortos, egy- és kétszemélyes irodákat foglal még magában, mindez egy növényekkel borított, függőfolyosós átrium köré szerveződik. A mozgássérültek számára is használható épületbe levegő-víz hőszivattyú is került, és részben hulladékhőt is hasznosít – tudósított a decemberi sajtó bejárás után a Magyar Nemzet.

Egy évszáda aktuális dilemma volt, hogy a Kossuth tér déli oldalának magántulajdonú telkein milyen épületet fognak felhúzni. A Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1928-ban Hültl Dezső építészt, egyetemi professzort kérte fel, hogy tervezzen a telkek tulajdonosai által kötelezően alkalmazandó, egységes, historizáló homlokzatokat. A tértől idegen építészeti megoldások elkerülése mellett az is fontos cél volt, hogy az elaprózott telekviszonyok ellenére a házaknak középületszerű megjelenést biztosítsanak. A déli oldalon a II. világháborúig csak a Nádor utcával szomszédos és a mellette fekvő telek épült be a négyből, a másik kettő üresen maradt – olvasható a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. honlapján.

A Rákosi-érában a Kossuth Lajos téri metróállomás felszíni építménye számára tervezték felhasználni a területet, de a megvalósítás elmaradt. Végül 1973-ra egy későmodern irodaház készült, benne a Magyar Kereskedelmi Kamarával és a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségével. A műszakilag elavult épület bontására 2016-2017 folyamán került sor, miután az előzetes vizsgálatok kiderítették, hogy az épület tartószerkezete a vártnál rosszabb állapotban volt.

A Szabad György Irodaház az Országgyűlés Hivatala apparátusának lesz a munkahelye. Az épületről szakértői elemzést itt olvashat.

 

Szabad György (1924–2015)
Széchenyi-díjas magyar történész és politikus volt. Tagja a Magyar Tudományos Akadémiának, 1990-ben pedig megválasztották az első, szabadon választott Országgyűlés alelnökévé, később megbízták a házelnöki teendőkkel is. 1990. augusztus 3-tól a ciklus végéig volt az Országgyűlés elnöke. Kezdetben a magyar gazdaság- és társadalomtörténet volt a fő kutatási területe, majd a magyar polgári átalakulás korszakának vizsgálatával, az önálló államiság történeti kérdéseivel és a parlamentáris kormányzati rendszer konfliktusaival foglalkozott. 2001-ben vonult vissza. 2015-ben hunyt el.
Hozzászólások