szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az intézmény elfogadhatatlannak tartja a már aláírt új egyetemi alapdokumentumokat.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

"A Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának minden lényeges elemét felszámolják" – írta az SZFE szenátusa pénteki közleményében, amely szerint a szenátus "elfogadhatatlannak tartja a Vidnyánszky Attila által már aláírt új egyetemi alapdokumentumokat".

Az egyetemről, amely szeptembertől alapítványi fenntartásban működik tovább, néhány napja derült ki, hogy az új vezetésében gyakorlatilag csak az SZFE jelöltjeinek nem jutott hely: két küldöttje van a Nemzeti Színháznak, a Molnak és egy a Magyar Nemzeti Banknak (MNB). A kuratóriumi elnök Vidnyánszky Attila lett, aki miatt többen is beadták felmondásukat az SZFE-nél.

Az egyetem pénteki közleményében azt is írta, hogy "az új tulajdonos szándékai szerint szeptember elsejétől a szenátus, az egyetem legfőbb döntéshozó szerve többé nem dönthet saját működési szabályzatáról, nem szólhat bele a költségvetésbe, nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét, nem választhatja meg az egyetem rektorát, nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani".

A 444.hu szerint ezek a jogok a Vidnyánszky vezette kuratóriumot illetik meg a jövőben, így pedig ők mondhatják majd meg, milyen osztályok induljanak és ki tanítsa őket, ki kerüljön vezető pozícióba az egyetemen, vagy hogy mire lehet költeni az intézmény pénzét. (E döntéseket korábban a szenátus hozta meg, amelybe demokratikus módon választottak tagokat az egyetemi polgárok.)

A szenátus pénteki közleményében arról is ír, hogy „a kuratórium egyáltalán nem vette figyelembe az Egyetem vezetése által kidolgozott és elfogadott, a fenntartó minisztérium kérésére már két héttel korábban elküldött alapdokumentumokat, és – a rövid határidőre hivatkozva – nem fogadta el az Egyetem meghívását az augusztus 28-i egyeztető szenátusi ülésre".

Az SZFE ügyéről szóló korábbi híreinket itt találja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ekkora most a törlesztője egy másfél milliós személyi és egy 10 milliós lakáshitelnek

Ekkora most a törlesztője egy másfél milliós személyi és egy 10 milliós lakáshitelnek

Újabb elképesztő állapotú vágóhidat záratott be a Nébih – videó

Újabb elképesztő állapotú vágóhidat záratott be a Nébih – videó

Megdőlt az országos melegrekord

Megdőlt az országos melegrekord