szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói hónapok óta tüntetnek az intézmény modellváltásának módja ellen; több korábbi demonstráció után Mindannyiunk szabadsága – Megemlékezés '56-ról címmel tüntetést szerveztek a nemzeti ünnepre is. A tömeg a Műegyetem elől vonult az Urániáig, ahol műsor kezdődött.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában
1 2 3 4 5
Sorrend megfordítása

A tüntetés véget ért, közvetítésünket befejezzük

Betartják a szervezők kérését a tüntetők, és mindenki elindult haza. Tíz perccel az utolsó beszéd után szinte teljesen kiürült a Rákóczi út.

©

Veletek vagyunk, veletek vagyunk!

Ezt skandálja a tömeg a Himnusz után. Közben szól a taps.

Csak akkor lehetünk igazán szabadok, ha mellettünk a másik ember is az

A tüntetést Vilmos Noémi, az SZFE hallgatója zárta le. "Ez az esemény most véget ér, de ami ma itt történt, az akár valaminek a kezdete is lehet. Egy olyan úté, amelyen elindulva ez az atomjaira hullott társadalom talán újra egymásra talál. Ragaszkodjatok az oktatás, a tudomány, a gondolat szabadságához!" - mondta.

©

Leszögezte: "Mi, az SZFE közössége, továbbra is kiállunk az egyetemünk függetlenségéért, és kiállunk másokért is, mert hiszünk abban, hogy csak akkor lehetünk igazán szabadok, ha mellettünk a másik ember is az."

Zárásképp a tömeg elénekelte a Himnuszt.

Ma a színművészetis hallgatók vezetik a harcot

Horváth Aladár a Roma Parlament képviseletében 56 roma magyar hőseiről beszélt, akik feláldozták magukat a szabadságért, "hosszú éveket töltöttek a diktatúra börtönében", és akiket kivégeztek. "Ők mindannyiunk közös ősei: azoké, akiket megfosztanak függetlenségüktől, közösségüktől, szabad önkifejezésüktől. Ma ti, színművészetis diákok vezetitek a szabadságért való harcot."

©

A beszéd után a FreeRoma Grouppal elénekelték a Titkos egyetemet, a tüntetés himnuszát.

Free SZFE, free eü!

Kós Ágnes műtéti szakasszisztens szintén az egészségügyi dolgozók képviseletében szólalt fel a tüntetésen. "Szép dolog a hivatástudat, de nem szép dolog visszaélni vele" - reagált ő is az egészségügyi törvényre.

©

Beszélt arról, hogy a törvény elfogadása óta úgy érzi magát, mint aki zuhan. "Hol a segítség, hol egy kapaszkodó, ki tart meg minket? És akkor itt vannak nekünk a színművészetis hallgatók és oktatók, akik példát mutatnak nekünk összetartásból és szolidarításból. Free SZFE, free eü!" - zárta beszédét.

Nem mindenki örül a hosszú beszédeknek

Többen elkezdtek elszivárogni a színpad elől, az eddig zsúfolt részek fellazultak. Azért amikor kell, sokan tapsolnak.

©

Hajrá, magyar egészségügy!

Az egészségügyi dolgozók képviseletében Dr. Szkaliczki Andrea orvos szólalt fel. Ő főképp az egészségügyi törvényről beszélt, amelynek egyes pontjait, például a hálapénz eltörlését és az orvosok béremelését a szakmában mérföldkőnek tartják, de mint elmondta, ő ma mégis a törvény ellen szólal fel, mert az az összes orvos számára kötelező terheket ró a szakma minden tagjára január 1-jétől.

©

Szkaliczki szerint ez nemcsak az orvosoknak, de a pácienseknek sem jó, mert annak révén kisebb településeken teljes mértékben megszűnhet az orvosi ellátás a másodállások betiltása miatt, a magánszektor orvosaira pedig szerinte a legtöbbeknek nincs pénze, és az a Covid-19-fertőzés következményeinek kezelésére sem megfelelő, ahhoz jól működő állami egészségügyre van szükség. Megemlítette azt is, hogy a törvény miatt az ország bármely pontjára áthelyezhetik az orvosokat, akár a házastársaik nélkül. "Önök szerint ez családbarát intézkedés?" Ez nem bölcs és megfontolt reform, hanem a fejlődést visszavető változtatás - jelentette ki.

Szerinte a változás kidolgozására időre és szakértőkre lenne szükség, a törvény azonban nem teszi lehetővé az orvosi hivatás gyakorlását. "Álljunk ki együtt egy emberhez méltó egészségügyért! Hajrá, SZFE, hajrá, magyar oktatás, hajrá, magyar egészségügy, hajrá, Magyarország!" - zárta beszédét.

Most a diákok védik a jövőnket

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint az SZFE polgárait "zsarolással, hatalmi szóval félelmítik meg", de ők "példát mutattak mindannyiunknak".

©

"Én fejet hajtok előttetek és köszönetet mondok: ha ilyen a magyar ifjúság, ha így össze tud zárni egy egész szakma, akkor van remény. A lángot most ti őrzitek, vigyázzatok rá" - mondta. "Felelősen teszitek a dolgotokat, de ha baj van, szóljatok: mi ott leszünk és segítünk. Mi szolidárisak vagyunk veletek, mert csak együtt tudjuk visszaszerezni, amit a hatalom elvett tőlünk. Most a diákok védik a jövőnket, most nekünk kell védeni őket, de nem szavakkal, tettekkel: a fotelből szurkolás most kevés" - jelentette ki Székely.

Beszédét úgy zárta: "Hajrá Magyarország, hajrá fiatalok!"

Nincs szabad ország szabad oktatás nélkül

Felszólalt az Uránia előtti színpadon Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos választmányának tagja, pécsi tanár.

Közölte: a PDSZ kezdettől támogatta az SZFE hallgatónak és oktatóinak kezdeményezését "az állam által delegált illetéktelen kezek távoltartására". Úgy fogalmazott: "Nem pusztán a szolidaritás miatt álltunk az SZFE mellé, ez szakszervezetként kötelességünk: egy hajóban, ugyanazzal a széllel szemben hajózunk." Szerinte ahhoz hasonló, mint ami az SZFE-vel történt, megtörtént az összes olyan területen, ami eddig a kormány látóterébe került. "Módszeresen számolják fel a független szervezetek autonómiáját", mondta, hozzátéve, ez történt az oktatás központosításával és a KLIK-kel is: eltörölték a pedagógusok véleményezési jogát, a "nyakukba rakták" az új Nemzeti Alaptantervet, amely "ideológiai normakövetést, torzított és időnként hamis történelemszemléletet" tartalmaz, és "normakövető magatartásra" buzdít.

Nagy beszélt a közalkalmazotti státusz megszüntetéséről a szakképzésben és a művészeti területen, amire szerinte nem indok a béremelésre tett ígéret, hiszen arra a korábbi rendszerben is lett volna lehetőség. "Széchenyi István szerint a nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik, de ennek a rendszernek csak feltétel nélküli hívekre és kiszolgálókra van szüksége" - mondta.

Beszédét azzal zárta: "Az SZFE egyetemi polgárainak összefogása példaértékű. Nagyon büszkék vagyunk rájuk, de jó lenne, ha nemcsak drukkereik, de követőik is lennének a munka világának más területein is, az SZFE-n pedig nem ezredesekkel, hanem munkavállalói és hallgatói jogokkal, az intézményi autonómia helyreállításával és az egyetemi polgárok által megválasztott vezetőkkel kellene rendelni a viszonyokat. Jegyezzük meg: nincs szabad ország szabad oktatás nélkül".

Egyre keményebb, de irodalmi sztorik a színpadon

Bombázó repülőkről, elroppantott nyakcsigolyákról, gyilkosságokról - persze 1956 ürügyén. A Titkos Egyetem tagjai még mindig szépirodalmi műveket mondanak fel a forradalomról és a Nyugat által magára hagyott Magyarországról. Eközben gyülekeznek az ország nagy színészei a színpad körül, de tudósítóink szerint a hosszú irodalmi mű nem tesz nagyon jót a tüntetés eddigi hangulatának.

Az egyetem Rákóczi úti épületében további hallgatók hallgatják a műsort.

©
1 2 3 4 5

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyon jó, hogy készülnek a vakcinák, de hogyan fognak mindenhova eljutni?

Nagyon jó, hogy készülnek a vakcinák, de hogyan fognak mindenhova eljutni?

Kevesnek áll jól a videóhívás, egyre többen mennek plasztikai sebészhez

Kevesnek áll jól a videóhívás, egyre többen mennek plasztikai sebészhez

3 milliárd forintot adott egy amerikai múzeumra a kormány

3 milliárd forintot adott egy amerikai múzeumra a kormány