szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejére virradóan a hallgatók elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. A blokádban mind a 350 nappali tagozatos diák részt vesz, több doktori és Erasmus-hallgató, és az egyetem tanárai és dolgozói is. De kik vannak a sárga maszkok mögött? Közülük 26-ról közlünk portrékat. Ismerjék meg Molnár Dorkát.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Másodéves a televíziós műsorkészítő szakon, 21 éves. Színész akart lenni, de nem vették fel; elment egy OKJ-színészképzésre, ahol viszont azonnal rájött, hogy mégsem ezzel akar foglalkozni. Végül azért a tévés szakra jelentkezett Bárdos András osztályába, mert azt tartotta a leginkább gyakorlatias és a leginkább átfogó képzésnek. Úgy érzi, ez az, amit keresett, a szakot neki találták ki, annak ellenére is, hogy az egyetemnek kevés a pénze, nem a legjobb az infrastruktúra, nincsenek mindig megfelelő eszközeik; olyan is volt, hogy a technikusoknak kellett összedobniuk valamire. Sajnálta, hogy az egyetem három épülete közt nem volt átjárás, de ez az egyetemfoglalással megváltozott. Már nyár óta részt vett a modellváltással kapcsolatos fórumokon, több videó forgatásánál is ott volt; ő volt a Szabadság téri koncert egyik főszervezője, sokszor volt őrségben. Ezen kívül ő azon kevesek egyike, aki tudja kezelni az adományként kapott profi kávéfőzőgépet, így baristaként is belopta magát a többiek szívébe.

©

Már az egyetemfoglalást megelőző tüntetésen jó érzése volt attól, hogy milyen sokakat érdekel ez az ügy, aznap éjszaka euforikus hangulatba került, és azóta nem is telt el úgy egyetlen nap, hogy ne járt vagy akár aludt volna a Vas utcában. Egy nap volt, amikor úgy érezte, elfáradt, és inkább otthon maradna, de Szarka Gábor pont ekkor rendelte el az egyetem kiürítését, ezért mégis berohant a rendkívüli fórumra. „170 jelenlévőből 169-en szavaztuk meg, hogy ennek ellenére bent maradunk (egyvalaki késve érkezett, és nem tudta, miről szól a szavazás).

A szavazatszámlálást úgy szoktuk csinálni, hogy aki igennel szavaz, feláll, majd sorban ülünk le. Gyönyörű pillanat volt, ahogy egyre nagyobb és nagyobb számnál tartottunk, és végül elértünk a 169-hez.

Hasonló esethez kötődik a legrosszabb élménye is: a tanköztársaság megalapítása előtt érezte először, hogy talán nem lesz meg az egység. „Nem is tudtam senkire figyelni, csak sírtam. De másnapra ez is megoldódott.”

A többi hallgatói portrét itt találhatja meg:

„Először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével" - Hallgatók az SZFE blokádja mögött

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fucsovics elődöntős Rotterdamban

Fucsovics elődöntős Rotterdamban

Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben

Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben

Az új Honda Legendben már legálisan tévézhet menet közben a sofőr

Az új Honda Legendben már legálisan tévézhet menet közben a sofőr