szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus-járvány a műkereskedelem működését is felforgatta, és a tavalyi árveréseken nem is sikerült százmillió felett leütni a kalapácsot. 2020-ban a legdrágábban elkelt festmények között Tihanyi Lajos egy képét és Munkácsy Mihály alkotásait találjuk.

A járvány első hulláma miatt 2020 elején világszerte elmaradtak a nagy aukciók, ahogy a tavaszi árverési szezon Magyarországon is kiesett, mivel az aukciósházak nem rendelkeztek önálló, nagyszabású aukciók lebonyolítására alkalmas online platformokkal.

Az őszi-téli idényre aztán összeszedte magát valamennyire a piac, és bár a járványhelyzet folyamatos súlyosbodása, az általános bizonytalanság és szorongás beárnyékolta ezt az időszakot is, azért 2020 végén csak sikerült leütni a kalapácsot néhány kiemelkedően magas összegnél.

A legjobban teljesítő galériák mind az V. kerületi Falk Miksa utcában találhatók, a klasszikus és a kortárs rekordeladások top 10-es listáját pedig összesen három Falk Miksa utcai intézmény dominálja: a Virág Judit Galéria, a Kieselbach Galéria, illetve új szereplőként a Bodó Galéria és Aukciósház.

2020 aukciós rekordját Tihanyi Lajos Akt studium című festménye érte el, mely 95 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén. Ám ez az összeg valójában nem is igazán magas, az elmúlt négy évben ugyanis az aukciós rekordok kivétel nélkül 150 millió forint felett voltak, 2018-ban a legmagasabb licit pedig a 200 millió forintot is meghaladta.

Tihanyi LAjos, Akt studium
©

A száz éve lappangó mű hazakerülése önmagában véve is szenzáció volt, azonban leginkább attól számít kuriózumnak, hogy a festmény hátoldalán egy korábban teljesen ismeretlen, soha nem reprodukált női portré is előkerült. Az Akt studium jelentőségét tovább emeli, hogy a képet közvetlenül a festőtől vásárolta meg a korszak legendás hírű filmese, Korda Sándor (Sir Alexander Korda) és azóta is a család tulajdonában volt.

A klasszikus művek tavalyi dobogóján még két Munkácsy-kép szerepel: 90–90 millióért keltek el a Naplemente és a Fasor című munkái.

Munkácsy Mihály, Naplemente
©

Az első öt, legdrágábban eladott festmény közé bekerült még egy Kádár Béla kép (az Eladják a szürkét című képe 80 millióért), és egy Vaszary János festmény (Parkban című képe 72 millióért).

Reigl Judit: Gomolygás, csavarás, oszlop, fém
©

A legdrágábban eladott kortárs alkotás a tavaly elhunyt Reigl Judit Gomolygás, csavarás, oszlop, fém című műve, mely 44 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria kortárs aukcióján. A kortárs top 10-ben Reigl művein túl az Iparterv-generációhoz tartozó Bak Imre, Lakner László és Nádler István, valamint Keserü Ilona alkotásai szerepelnek.

Utóbbi művész életműrekordot is felállított: a Cérnás című alkotása (amely a Virág Judit Galéria II. kortárs árverésén került kalapács alá), a maga 28 millió forintos leütési árával a művész ezidáig legdrágábban aukcionált műve.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat

Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat

Újabb fertőzések, veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése a kézivébén

Újabb fertőzések, veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése a kézivébén

És akkor az adómentesség lehet az új rezsicsökkentés

És akkor az adómentesség lehet az új rezsicsökkentés