Koronavírus-fertőzésben meghalt a svéd drámaíró, Lars Norén

Koronavírus-fertőzésben meghalt a svéd drámaíró, Lars Norén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Norén több műve magyarul is megjelent. 76 éves volt.

76 éves korában elhunyt Lars Norén svéd drámaíró, világhírű színpadi szerző. A halálát koronavírus-fertőzés okozta – jelentette be az Albert Bonniers kiadó kedden.

"Lars Norén írói és dramaturgi munkájának fontosságát lehetetlen néhány szóban összefoglalni, ő egyik legnagyobb kortárs írónk volt" – hangoztatta Eva Bonniers, aki a könyvkiadónál Norén műveit szerkesztette.

Per Olov Enquist mellett Lars Norén volt az 1970-80-as évek Svédországának legfontosabb drámaírója.

August Strindberg (1849-1912) utódjának tartották, mivel nagy szerepe volt a strindbergi dramaturgiai hagyományok továbbvitelében.

Az 1944-ben Stockholmban született Norén az 1960-as években versek írásával kezdte irodalmi munkásságát, majd a 70-es évek végétől a színházak kerültek érdeklődése középpontjába nemcsak drámaíróként hanem rendezőként is. Kereken 30 vers-és prózakötete jelent meg, írt rádiójátékokat, televíziós fogatókönyveket is. Nem csupán a stockholmi Drámaszínházban vitt színpadra műveket, hanem a párizsi Comédie Francaise-ben is, legutóbb 2018-ban.

Norén több műve magyarul is megjelent (Háború, Az idő a mi otthonunk, Őszi álom) és a színházak is műsorra tűzték darabjait, köztük Az éjszaka a nappal anyja című művét, valamint a Háborút Ascher Tamás rendezésében 2005-ben.

Lars Norén megkapta a Svéd Akadémia Északi-díját, amelyet mini Nobel-díjként tartanak számon és régóta az irodalmi Nobel-díj várományosának tartották hazájában. "Ő volt a legnagyobb drámaírónk Strindberg után" – méltatta őt Björn Wiman, a DagensNyheter legnagyobb svéd napilap kulturális szerkesztőségének a vezetője.

Hozzászólások