szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szerdán azt mondták, a színházi fesztivál „elfáradt”, ezért megszűnik, csütörtökön kiadtak egy közleményt, amelyben Pécs ellenzéki önkormányzatára tolnák a felelősséget.

Szerdán írta meg a HVG, hogy megszűnik az ország legfontosabb, húszéves múltra visszatekintő színházi fesztiválja, a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT). A fesztivált több mint egy évtizedig a Magyar Színházi Társaság és Pécs városa szervezte a fesztivált, majd 2012-ben bevásárolta magát Vidnyánszky Attila szervezete, a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) is. 2019-ben a Magyar Színházi Társaság kiszállt a szervezésből, mondván, nem tudták eléggé gyakorolni tulajdonosi jogköreiket, 2021-ben pedig kiderült: a fesztivál jelenlegi formájában biztosan megszűnik. Szabó László, az MTT titkára szerdán azt mondta az okokról: a POSZT „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”.

Csütörtökön azonban az MTT kiadott egy közleményt, amelyben igyekeznek Pécs városára tolni a felelősséget. Azt írják:

Közös döntés után a nyilvánosság előtt a kisebbségi tulajdonost, azaz az MTT-t rágalmazni és valótlanságokat állítani még akkor sem szép dolog, ha megértjük, hogy Pécs város vezetésének összetett politikai problémájával nem könnyű megbirkózni, és hogy ilyen problémáktól terhelten egyesek szamárságokat beszélnek.

A közlemény szerint az MTT úgy érezte, bár csak kisebbségi tulajdonrészük van, nekik mégis fontosabb a fesztivál, mint a kétharmados tulajdonrészt birtokló Pécsnek (ahogy 2019-ben ellenzéki polgármester váltotta le a Fidesz jelöltjét). Közleményük problémásnak nevezi meg, hogy Pécs városának a fesztiválhoz adott pénzügyi támogatása „folyamatosan csökkent”, a város a fesztiválban meglévő többségi tulajdonrészét „leadta" az egyik intézményének, a városi támogatási összegeket „kreatív módon” állította elő, azaz városi cégektől szerezték meg azt, „hogy aztán ezeknek a támogatásoknak a jelentős részét a városi intézmények (Pécsi Nemzeti Színház, Kodály Központ, Zsolnay Negyed) bérleti díjként vissza is szedjék a POSZT-tól”.

Hozzáteszik: a fesztivált működtető kft.-ben minden döntést egyhangúan hoztak meg a tulajdonosok, „azt is, hogy a céget végelszámolják”. Pécs önkormányzata egyébként máshogy értelmezi az eseményeket: a városvezetés szerdai közleménye szerint

az MTT deklarálta, hogy a jövőt illetően a gazdasági társaság végelszámolással történő megszüntetéséhez járul csak hozzá, ügyvezetőt sem hajlandó hosszú távra választani, a fesztivál fenntartását és megszervezését nem támogatja, de tulajdonrészét sem adja át a városnak.

Így Pécs azon dolgozik, hogy önállóan tudjanak színházi fesztivált rendezni.

Az MTT meglátása szerint egyébként „a magyar színházi fesztiváli világ izgalmasan és sokszínűen virágzik”, az pedig, hogy vándorfesztivállá alakuljon át a POSZT, „többször, több formában, a Magyar Színházi Társasággal is egyetértésben korábban is felmerült. Ez nem tenné elképzelhetetlenné, hogy néha ismét Pécs legyen az országos színházi fesztivál helyszíne. Az MTT szerint a vándorfesztivál a helyes forma a jövőben.”

A POSZT elődje egyébként vándorfesztivál volt, de a működési formát rengeteg kritika érte és sok problémával járt, épp ezért alakult át 2001-ben Jordán Tamás kezdeményezésére állandó helyszínű fesztivállá.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamvay Péter hvg360

Megszűnik a POSZT

A kormány kultúrharcának legfrissebb zsákmánya a Pécsi Országos Színházi Találkozó, amely nemcsak nevet vált, de végleg el is tűnhet a kínálatból.

Orbánt és Ádert is meghívta Zelenszkij, hogy álljanak ki az ukrán függetlenség mellett

Orbánt és Ádert is meghívta Zelenszkij, hogy álljanak ki az ukrán függetlenség mellett

Egy jelentés szerint sokkal jobban kellene hangsúlyozni, hogy az oltások működnek, és érdemes őket beadatni

Egy jelentés szerint sokkal jobban kellene hangsúlyozni, hogy az oltások működnek, és érdemes őket beadatni

A közútkezelő álló járműjébe csapódott egy autó az M0-son – videó

A közútkezelő álló járműjébe csapódott egy autó az M0-son – videó