Tetszett a cikk?

Az Ovomaltine gyermektápszer volt a legnépszerűbb terméke annak a Wander Gyógyszer- és Tápszer Rt.-nek, amelyet Balla Sándor gyógyszerész vezetésével és kisebbségi tulajdonosi részvételével hozott létre a svájci Wander cég.

A vállalat svájci eljárással, hazai nyersanyagokból nemcsak tápszereket, hanem néhány gyógyszert is gyártott a Monarchia és a Balkán piacaira. Az eredendően a jelenlegi kőbányai telephelyén üzemelni kezdett gyár termékszerkezete az első világháború után szükségszerűen átalakult, s hamar korábban alapított Richterhez és Chinoinhoz.

Az 1924-től kifejlesztett világhírű Theosan-termékcsaládja pedig korán megalapozta a napjainkra is megőrzött vezető helyét a szív- és keringésre ható gyógyszerek piacán. Folyamatosan bővült a választék (például szulfonamidok, vitaminok), s 1943-ban másfélszáz gyógyszere volt, ilyen volt az Erigon vagy a Lukullin.

Az 1948-ban államosított gyárhoz két évvel később több gyógyszerészeti kisüzemet csatoltak: így a Krompecher, a Medichemia, az Octan, a Palik cégeket, továbbá az 1895-től működő, s Nitromint gyártó Egger Gyógyszergyárat. Az így létrejött vállalat az Egyesült Gyógyszer- és Tápszergyár nevet kapta, tíz éven belül a hazai szükséglet felét látta el. Hamarosan a világ nagy szintetikus antibiotikum (chloramphenicol) előállítója lett.

Az 1970-től EGYT Gyógyszervegyészeti Gyárra átkeresztelt vállalat egész sor máig nélkülözhetetlen központi idegrendszeri készítményt és más eredeti gyógyszert hozott forgalomba, de nyugat-európai készítménylicenceket is vásárolt. Később Körmenden zöldmezős beruházás révén korszerűsítette csecsemőtápszer választékát. 1985-től Egis Gyógyszergyár, ekkor arculat- és névváltoztatás történt.

A vállalat 1992-ben részvénytársasággá alakult, s a privatizáció során a cégben 1993-ban 30 százalékos tulajdonrészt szerző Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD), valamint a két évvel később majdnem ekkora részt szerző brit NatWest Banktól 1995-ben a francia Servier S.A. szakmai befektetőként vásárolta meg a többséget jelentő 51 százalékos pakettet. A vállalat 1994 óta a Budapesti Értéktőzsde jelentős szereplője. A második legnagyobb hazai gyógyszergyártó, idehaza viszont piacvezető cég 1993-ban Biológiai Kutató Központot épített, s a kelet-közép-európai régió azon kevés cégeinek egyike, amely originális kutatást folytat.

További magyar márkák története itt

Lukasenka lezáratja Fehéroroszország határait

Lukasenka lezáratja Fehéroroszország határait

Félszáz éve nincs velünk Jimi Hendrix

Félszáz éve nincs velünk Jimi Hendrix

2600 kilométerrel árulnak egy 27 éves Maseratit

2600 kilométerrel árulnak egy 27 éves Maseratit