Tetszett a cikk?

A szegedi Kotányi János 14 évesen, 1872-ben gyalogszerrel ment Bécsbe, hogy ott kereskedelmi ismereteket szerezzen. Visszatérte után 22 éves korában már saját fűszerüzletét vezette, később inkább nagybani kereskedéssel foglalkozott, de fő árucikke szinte mindig a szegedi paprika volt.

1881-ben Szegeden paprikamalmot is létesített, egyúttal üzletet nyitott. Őrleményét "Kotányi János féle rózsa paprikaként" hozta forgalomba, az Eiffel-tornyot ábrázoló védjegyét 1892-ben jegyeztette be Bécsben.

A budapesti cégek sorában a Kotányi János Paprikamalom 1896-ban jelent meg mint "magyarhoni termelvényi különlegességek, paprika és hasonló árukkal kereskedő" vállalat. A Milleniumi Kiállításon csodájára jártak az általa bemutatott villamos üzemelésű paprikamalomnak, nem sokkal később pedig paprikaáruházat nyitott a fővárosi Teréz körúton. Sokat adott a reklámra, az élclapokban "szenzáció" hirdetések egész sorozatát tette közzé, népszerű paprikás szakácskönyvecskéje pedig számos kiadást megért.

Az 1900-as években paprikamalmot rendezett be Bécsben is - főként a városban élő magyarok és az ott állomásozó magyar ezredek voltak a vevői -, ahol szegedi molnárokat alkalmazott, s Szegedről szállított paprikát őrölt. A rózsapaprika hírét országos és világkiállítások, valamint a század első évtizedeiben Ausztriában, Cseh- és Morvaországban, Németországban, az Egyesült Államokban létesített lerakatok növelték. Kotányi egy ügyes magyar háziasszonyt csak azért utaztatott körbe a világon, hogy minden jelentősebb fővárosban megtanítsa a vendéglősöket a paprikával való főzés tudományára.

A szegedi Kotányi paprikakereskedés az 1900-as évek közepétől a belvárosi Kárász utcában működött. 1923-ban közkereseti társasággá alakult, s ifj. Kotányi Jánost jegyezték be társnak. A második világháborúig sikeres cég az államosítás után 1953-ban jogutód nélkül megszűnt. A bécsi lerakatból alakult Johan Kotányi GmbH fűszerforgalmazó viszont a háború utáni évtizedekben térségbeli óriáscéggé nőtt, 1992-ben Magyarországon is leányvállalatot alapított Kotányi Hungária Kft. néven fűszerek és fűszerkeverékek forgalmazására, s termékeit Kotányi márkanéven hozza forgalomba.

További magyar márkák története itt

Hálóval fogják fel a Gangeszben sodródó holttesteket Indiában

Hálóval fogják fel a Gangeszben sodródó holttesteket Indiában

A számítógép-használók 22 százaléka még mindig Windows 7-en dolgozik, pedig ketyegő bombán ülnek

A számítógép-használók 22 százaléka még mindig Windows 7-en dolgozik, pedig ketyegő bombán ülnek

Az EU már azon gondolkodik, mit tegyen a sok felgyülemlett vakcinával

Az EU már azon gondolkodik, mit tegyen a sok felgyülemlett vakcinával