szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány mai ülésén elfogadta a földfelszíni digitális televízió műsorszórásra való átállás stratégiai célkitűzéseiről és az elsődleges kormányzati feladatokról szóló előterjesztést.

A digitális tévéadás bevezetésével járó előnyök, valamint az Európai Unióban e területen zajló folyamatok indokolttá teszik, hogy a kormány stratégiai szinten tervezze az új technológiára való átállást - áll az informatikai tárca lapunknak eljuttatott közleményében. Az elfogadott határozat szerint a kormány elsődleges feladata a szolgáltatás elindítását lehetővé tevő szabályozási környezet kialakítása és a szükséges frekvenciák biztosítása. Ezek teljesülését követően, a tervek szerint, a szolgáltatás 2007-ben indulhat el az ország sűrűn lakott területein. A szolgáltatás fokozatos kiterjesztését követően az analóg műsorszórás teljes leállítása 2012-re várható - írja a közlemény.

A kormány terve szerint a digitális műsorszórás elindításával párhuzamosan folytatódni fog a jelenlegi műsorok analóg sugárzása is, amely lehetővé teszi a lakosság számára, hogy az átállást hosszabb távon tervezhesse. A fenti előnyöket felismerve az Európai Unió számos országában megkezdődött a felkészülés a földfelszíni digitális televízió műsorszórás bevezetésére, a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) égisze alatt pedig megkezdődött az európai digitális frekvenciaterv kidolgozása - áll a tárca közleményében.

A földfelszíni digitális televízió műsorszórás a jelenlegi analóg műsorszóráshoz képest lényegesen nagyobb műsorválasztékot, jobb kép- és hangminőséget, mobil és hordozható vételt, valamint újfajta, interaktív szolgáltatásokat tesz lehetővé. A földfelszíni digitális televízió műsorszórás hosszú távon számos gazdasági és társadalmi előnnyel is jár. A digitális technológiára átállás élénkíti a piaci versenyt, csökkenti a műsorszórás költségeit és az adóhálózat energiaszükségleteit, ugyanakkor, a hatékonyabb frekvencia-kihasználásnak köszönhetően (egy frekvencián több műsor is közvetíthető) sokszínűbbé válhat a földfelszíni műsorszórás szolgáltatás kínálata. Mindezen előnyök mellett, a digitális technológiára való átállással olyan infrastruktúra létesül Magyarországon, amely elősegíti az információs társadalom szolgáltatások terjedését, lehetővé teszi a szélessávú adatszolgáltatásokhoz való hozzáférést lakóhelytől és társadalmi helyzettől függetlenül bárki számára - tartalmazza a sajtóközlemény.

Infinit Tech

Digitális szakadék az Európai Unióban

A digitális szakadék kialakulásában az Európai Unióban a jövedelem, az iskolázottság, valamint az életkor számítanak a legmeghatározóbb tényezőknek – állapította meg az Európai Bizottság nemrég közzétett tanulmánya.

MTI Tech

A digitális tévézésről tárgyal a kormány

A digitális televíziózás a műsorszórás jelenlegi analóg rendszerénél lényegesen nagyobb műsorválasztékot, jobb kép- és hangminőséget kínál - mondta László Boglár, kormányszóvívő. Várhatóan rendelet szabályozza majd az új technológiára való áttérést.

Gazdaság

Digitális televíziózás itthon és az unióban

A digitális televíziózás jóval többet ígér a hagyományos értelemben vett televíziózásnál: segítségével egy komplex szolgáltatásokkal és különböző információs csatornákkal megspékelt hálózathoz csatlakozhat a jövő "nézője".

Illegális versenyzés közben gázolhattak halálra egy gyalogost Ózdon

Illegális versenyzés közben gázolhattak halálra egy gyalogost Ózdon

Legendás könyvesboltok, ahol Harry Potter született vagy a punk keresztanyja dolgozott

Legendás könyvesboltok, ahol Harry Potter született vagy a punk keresztanyja dolgozott

Egymilliárdos tartozást hozott össze be nem fizetett útdíjakból egy cég

Egymilliárdos tartozást hozott össze be nem fizetett útdíjakból egy cég