szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hvg.hu keresi a legjobb magyar nyelvű webnaplót. Nevezd be te is kedvenc (vagy saját) blogodat, hogy megtudd, mit gondolnak róla mások! A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt bloggerek komoly díjakra számíthatnak. Ne késlekedj a nevezéssel, hiszen blogodat akár egyetlen kattintással a legjobbak közé juttathatod. Az igazi verseny pedig csak ezután kezdődik.

"A nézettség nem minden" – ez a legfőbb üzenete a hvg.hu által indított blogversenynek. Jelenleg a blogok leggyakrabban hivatkozott mérőszáma a látogatottság, amely sok mindent tükröz ugyan, de különféle praktikákkal könnyen felturbózható. A Golden Blog-díjjal terveink szerint olyan elismerés születik, amiért minden bloggernek érdemes ringbe szállnia. A hvg.hu versenye során egy független, mégis hozzáértő zsűri mond véleményt a magyar blogszféráról (a zsűri összetételét lásd a következő oldalakon).

A Golden Blog-díjjal egyidőben induló új mellékletünkben próbát teszünk az internetes naplóvezetéstől magukat ezidáig valamilyen okból távol tartók beavatására. Dossziénkban ismertető, kedvcsináló cikkeket közlünk, melyek reményeink szerint mind bloggerek, mind az olvasók érdeklődését felkeltik.

A verseny során a hvg.hu tiszteletben tartja a nem saját nevük alatt publikáló bloggerek anonimitását, ezért nem kívánja felfedni a megmérettetésen résztvevő webnaplók szerzőinek kilétét, kivéve ha ők maguk előzetesen hozzájárulnak ehhez. A szigorú főnök, kibeszélt barát vagy féltékeny társ előtti lebukástól való félelem tehát senki kedvét ne vegye el a nevezéstől.

Nem indulnak viszont a megmérettetésen a hvg.hu szerzői, akik blogírói,  illetve -olvasói tapasztalataikat ez alkalommal a zsűriben kamatoztatják.

A verseny menete (Oldaltörés)

Első fázis: a nevezés.

A nevezés teljesen szabad: bárki ajánlhat bármilyen blogot, legyen a kedvenc blogja vagy akár a sajátja. Egy ember több blogot is ajánlhat. Az egyetlen kikötés csupán az, hogy a nevezett oldal magyar nyelvű legyen.

A jelölni a jelen cikk jobboldalán látható nevezési űrlap kitöltésével lehet. Ehhez semmilyen regisztrációra nincs szükség, elég csupán bepötyögni a blog webcímét, majd a Mehet gombbal elküldeni a nevezést. Egyetlen ajánlással már bárki bekerülhet a nagy kosárba, ahonnan a hvg.hu zsűrije később kiemeli a legjobbakat.

Ha értesülni szeretnél a Golden Blog-nevezések pillanatnyi állásáról, a verseny soron következő lépéseiről, regisztráld magad a hvg.hu heti hírlevelére, melyben rendszeresen beszámolunk az eseményről.

A nevezési határidő: 2005. június 19. A határidő után beérkezett jelölések nem vesznek részt a versenyben.

Második fázis: szavazás az egyes kategóriákban.

Az ajánlott blogok közül a hvg.hu szerkesztősége választja ki a 100 legjobb oldalt, és ezeket - a nevezett blogok összetételétől függően különböző kategóriákba csoportosítva - közönségszavazásra bocsátja. Voksolni regisztrációt követően lehet, minden bejelentkezett felhasználónk egy alkalommal szavazhat minden kategória legjobbjára.

Szavazási határidő: 2005. július 19.

A legjobb 100 közé bejutott oldalt a közönség mellett, a közönségszavazás lezárásával egyidőben szakmai zsűri is értékeli, melynek az alábbi személyek lesznek a tagjai:

· Babarczy Eszter eszmetörténész

· Dezső András újságíró, blogger (hvg.hu)

· Hammer Ferenc médiaszociológus

· Hirschler Richárd főszerkesztő (hvg.hu)

· Kiricsi Gábor újságíró, blogger (hvg.hu)

· Marinov Iván főszerkesztő-helyettes, blogger (hvg.hu)

. Mr.A (freeblog.hu)

· Nyírő András internetes tanácsadó

· Pálinkás Szűcs Róbert riporter, műsorvezető (Klubrádió)

· Túry Gergely fotós (HVG)

· Zsoldos Dávid főszerkesztő (Fidelio)

A fentiek alapján tehát a következő díjak kerülnek kiosztásra:

- az egyes kategóriák közönségdíjasai

- a szakmai zsűri kategóriagyőztesei

Harmadik fázis: a legjobb magyar blog kiválasztása.

A verseny záró részében a közönség és a szakmai zsűri kategóriagyőztesei közül megválasztásra kerül a Golden Blog 2005 címet kiérdemlő weboldal.

A szavazás ideje: július 25-31.

Az értékékelés szempontjai (Oldaltörés)

Kinézet: áttekinthetőség és esztétikai megoldások (dizájn, újító elemek, formák, színvilág, tartalom és külső összhangja)

Funkcionalitás, kezelhetőség: archívum, egyedi linkek, tartalomjegyzék

Interaktivitás: visszacsatolási lehetőségek {fórum, comment, üzenőfal, egyéb}. Érzékelhető-e egy közösség kialakulása a blog körül?

Tartalom: eredetiség, nyelv, stílus. Továbbá: kategóriától függően megbízhatóság, információtartalom, minőség)

Kontinuitás: frissítések gyakorisága, milyen régóta fut a blog.

Egyéb szolgáltatások: plusz tartalom regisztráltaknak, hírlevél, stb.


Mivel a Golden Blog-díj értékelési szempontjai számos fórumon szóba kerültek, s maguk a bloggerek is firtatták azt, rövid magyarázatot fűznénk esetleg félreérthető mondatainkhoz. A felsorolt kritériumok értékelési szempontok, nem pedig a jó szereplés általános követelményei. A legfontosabb természetesen az ötletes, élvezetes, vagy hasznos tartalom, stílus, minden más csak ezután következik. Ezen túlmenően persze az egyes kategóriák is más elbírálás alá esnek. Egyetlen szakmai blog megítélésén sem változtat például, ha az oldalon nincs rádió, üzenőtábla, időjárás-jelentés, sőt, még visszatetszőnek is tűnhet, ha ezek a tartalomhoz egyáltalán nem passzolnak. Zsűrink a blogokat nem plusz és mínuszpontokkal osztályozza, hanem az összbenyomás alapján dönt és osztja ki a díjakat.

A nyeremények (Oldaltörés)

A szakmai zsűri által odaítélt Golden Blog-díjjal együtt járó fődíj: egy laptop a Panda Software Hungary jóvoltából, egy 4 főre szóló balatoni hétvége a Confhotel jóvoltából, és egy 2 személyes vacsora és bowlingozási lehetőség a hűvösvölgyi Caramel étterem jóvoltából

A Golden Blog közönségdíjasa: egy külföldi nyaralás a Helios Club Travel jóvoltából, és egy 2 személyes vacsora és bowlingozási lehetőség a hűvösvölgyi Caramel étterem jóvoltából.

A közönség és a szakmai zsűri által megválasztott kategóriagyőztesek fejenként egy féléves HVG-előfizetést, egy a HVG-könyvek sorozat keretében kiadott Merre tart a világ? – 50 tény, amely megrengethetné a világot című könyvet, egy pen drive-ot kapnak.

Ezen felül a szakmai zsűri kategóriagyőztesei egy hétvégi nyaralást kapnak az Almásy Kastélyhotel jóvoltából.

E díjakon túl a hvg.hu szerkesztősége felajánlja, hogy a lapunk profiljába illeszkedő blogok íróinak igény esetén megjelenési felületet ad oldalain.

A díjazottakat a hvg.hu weboldalon keresztül illetve személyesen értesítjük a nyereményátadás pontos helyéről és idejéről.

Infinit Golden Blog

Bloggerek olvassák a blogokat

A blogok, íróik és olvasóik is egyre meghatározóbb szeletét jelentik az internetezők társadalmának, ennek megfelelően a szokásaikat kutató felmérések száma is egyre nő. Az ilyen témájú kutatások legfrissebb darabja (2005. februári és márciusi adatokkal) a CNN, az USA Today és a Gallup közös munkája, amely néhány meglepő adatot is közöl.

Infinit Világ

Kína, szabadság, emberi jogok és a blogok

A kommunista párt által vezetett Kínában közel 100 millió internetező van, akik viszont csak igen korlátozott keretek között hódolhatnak a világháló nyújtotta lehetőségeknek: a külföldi oldalak letiltása, a chatszobák és a fórumok moderálása általános gyakorlatnak számít.

Infinit Golden Blog

A vállalatok tudatosan használják fel a blogok üzleti lehetőségeit

Egyre több vásárló használja fel a céges blogokat információforrásként a vásárlás megalapozására. A Hostway felmérése szerint a látogatók 94 százalékának a céges honlapon lévő blog segített vásárlási döntésében, s mintegy 25 százalék pedig teljesen a blogon nyert információkra alapozta döntését.

Golden Blog

Bloggerek Irakból

Majdnem minden Irakról szóló információ vagy hír a politikusok és a média szűrőjén keresztül jut el a nagyvilágba - állítják azok az iraki bloggerek, akik küldetésüknek tekintik, hogy naplóikban hitelesen „tudósítsanak” országukról.

Kiricsi Gábor (hvg.hu) Gazdaság

Könyvsiker lesz-e a lebuktatott londoni „prostituált” blogja?

A londoni örömlány blogja kultikus olvasmánnyá vált a weben; klienseivel töltött estéit ezrek követik, s nemrég egy könyvkiadó is szerződési ajánlattal kereste meg. Egy anonim szövegek szerzőit kutató irodalom professzor azonban állítja: a webnaplót valójában egy San Franciscó-i újságírónő jegyzi.

hvg.hu Golden Blog

Mi is az a blog?

Az internet elterjedésével megjelent műfaj mára online jelenséggé nőtte ki magát, s meghatározó a világháló történetében. Mit is takar azonban a rövid szócska, amely világszerte közösséggé kovácsolta a online naplóírókat? Mikor jelent meg az első blog, s megközelítőleg hányan hódolnak ennek a szenvedélynek?

hvg.hu Gazdaság

Kell-e hirdetés a bloggereknek?

Nemcsak az Egyesült Államokban, hanem itthon is egyre több hirdető vet szemet a blogokra, azaz webnaplókra, amelyek személyes stílusukkal és szubjektív hangvételükkel hamarosan az internetes hirdetési piac kedvenceivé válhatnak. Feltéve, ha a bloggerek engedik.

Hamarosan eldől, melyik fajta akkumulátoré a jövő az e-autókban

Hamarosan eldől, melyik fajta akkumulátoré a jövő az e-autókban

Kisiklott és részben az oldalára dőlt egy tehervonat Murakeresztúron

Kisiklott és részben az oldalára dőlt egy tehervonat Murakeresztúron

2700 oldalnyi CIA-s ufóakta lett nyilvános, ide kattintva ön is megnézheti

2700 oldalnyi CIA-s ufóakta lett nyilvános, ide kattintva ön is megnézheti