Tetszett a cikk?

2019 legjobb fotóiból kiválasztották a Sony World Photography Awards 2020 győzteseit.

Flippermóló. A felvétel a brightoni vidámparkot ábrázolja, amely a tengerre épült. A fotós azt a pillanatot örökítette meg, amikor este a felkapcsolják a játékok világítását. A létesítmény így egy óriási flipperasztalra emlékeztet.
©
Élet a Marson. A kép a franciaországi Mont Blanc közelében, részben infravörös tartományban készült, vagyis olyasmit ábrázol, ami a szemnek láthatatlan (de a szívnek is).
©
Metamorfózis. A fényképész kísérőszövege szerint a fotó "Oroszországban, a balti államokban" készült, ami önmagában is baljós átalakulás lenne.
©
Jégtükör. Magányos jéghegy himbálózik egy grönlandi nemzeti park fjordjának falánál.
©
Érzelmi geometria. A kép egy olaszországi kortárs gyűjtemény darabját ábrázolja, amiben az a figyelemreméltó állítólag, hogy ez a piramis épp a 38. szélességi fokon áll.
©
Kerületi fények. A kép a spanyolországi Murcia városában készült, egy vasúti sínekkel szabdalt, szomorú környéken, ahol a mellékelt szöveg szerint a gyerekek roncsok között játszanak, de a fotós nem őket fényképezte le.
©
Omlás. Az angliai Ironbridge Erőmű négy 125 méteres hűtőtornya mindössze tíz másodperc alatt vált romhalmazzá az irányított robbantásnak köszönhetően. A bontást nagyon precízen kellett végrehajtani, hogy a tornyok ne veszélyeztessék a környező területet. A fotós a saját kertjéből kapott az alkalmon.
©
Menekülő tüntetők. Hongkongi tiltakozók másznak át egy autópálya védőfalán az őket üldöző rendőrök elől, a többiek pedig odaátról drukkolnak nekik. A kép 2019 december elsején készült, amikor még volt lehetőség ekkorákat tüntetni a szabadságért.
©
Ellenállás Kolumbiában. A tavalyi évben egész Dél-Amerikát zavargások rázták meg. Ecuadorban az üzemanyagárak, Chilében a metrójegyek árának emelése volt a szikra, de mindenhol az egyenlőtlenség és az esélytelenség tört ki, ahogy Kolumbiában is. Medellínben munkások és utcai árusok tiltakozását verte szét a rohamrendőrség.
©
Iggy Pop koncertje a sydney-i operaházban, amelynek végén az agg énekes a színpadra hívta a közönséget.
©
Kutya. A kisfiú a kutyáktól ellesett mozdulattal rázza ki füléből a vizet egy téli fürdőzés után.
©
Csomó. A művész a nőiség és a virágok közötti kapcsolatot térképezi fel fotósorozatában, különös tekintettel az érzékenységre és az érzelmi sérülékenységre, továbbá magányosságra és hasonlókra.
©
A medence. Úszómedence egy épület tetején, Szingapúrban.
©
Lebegőpont. Egy coloradói szabadtéri medencénél sikerült elkapni a trambulinról épp elrugaszkodó, vizes kutyát.
©
Szfinx és művészet. Az elhíresült miami falibanán nyomán készült ez a műalkotás, amelyen már nemcsak banán, hanem pucér macska is látható.
©
Szemetes az óceán. Évente nyolcmillió tonna műanyag kerül az óceánba, percenként egy kukásautónyi - panaszolja a fotós, aki ezzel a szatyor hallal fejezi ki, hogy nem hallgathatunk tovább erről.
©
Gázolás. A fotós zavarbaejtő szöveget mellékelt a pályaműhöz, amely szerint az élet is egy út, és ott is előfordul, hogy elgázolunk valakit, sajnos. Ezúttal szerencsére csak egy felfújható flamingó látta kárát a művészetnek.
©
Hegyi jak. A művész hosszas várakozással érdemelte ki, hogy az otromba állat felvegye végre a tökéletes pózt, és mögötte kialakuljon a hangulatos köd.
©
Jin és Jang. A gepárdok egy antilop elfogyasztása után nyalogatják le egymás pofájáról a vért, Botswanában.
©
Szaharai tehervonat. A világ egyik leghosszabb vonata ez a mauritániai vasércet szállító szerelvény, amely 700 kilométert tesz meg 200 megrakott kocsival. A fotós mindkét irányban megjárta az utat, míg rájött, hogy a homokféreg legvégéről, a vasércen egyensúlyozva tudja a legjobb képet elkészíteni.
©
Cím nélkül. Törékeny és múlandó szépség - írja a pályázó képéhez. Az Anaconda jégbarlang bejárata Izlandon, a Vatnajökull gleccserben. A mintázat úgy alakul ki, hogy a klímaváltozás nyáron kissé megolvasztja a barlang jégfalát, és ezen törik meg a beszűrődő fény.
©