szerző:
hvg.hu

A világ legkiterjedtebb méretű kormánybunkerének pontos helyszínét mindvégig tudta az ellenség. Az 5,7 milliárd német márkáért megépített, 20 kilométer hosszú szuperbunker ráadásul "csak" egy Hirosimára ledobott atombomba ereje ellen tudott volna eredményesen védekezni, a szovjetek 250-szer nagyobb kapacitású töltetei ellen már nem – olvasható a Falanszter blogon.

Az NSZK egykori vezetői az atombiztos kormányóvóhely-építéseknél jobban féltették életüket a Varsói Szerződés tagállamainak irányából rájuk kilőtt atom-, vegyi és biológiai töltetű ballisztikus rakéták hatásától, mint keletnémet politikustársaik a NATO hasonló intenzitású megelőző, vagy válasznak szánt atomcsapásától. Erre utal az a tény, hogy míg a keletnémet állam vezetője, Erich Honecker csak 1973. február 5-én rendelte el pártja és kormánya védelmében egy földalatti bunkerváros kiépítését, addig Konrad Adenauer kancellár már 1950-ben parancsba adta egy minden védelemmel ellátott államóvóhely kialakítását.

A „porosz takarékosság” jegyében az NSZK vezetőinek fontos szempont volt, hogy ne egy teljesen új, hanem lehetőleg egy használaton kívüli föld alatti objektumban alakítsák ki államigazgatásuk szupertitkos óvóhelyét – írja a blogger. A teljes bejegyzést elolvashatja a Falanszter blogon, ahol a bunkerről készített képeket is megnézheti.

hvg.hu Napi merítés

A szovjeteknek is volt Atlantiszuk

33 évig szolgálta ki a Szovjetunió kőolajiparát a világ legelső mesterséges szigete. A héthektáros platformot 1982-ben nyelte el csaknem teljesen a Kaszpi-tenger. A dollármilliárdokat termelő elsüllyedt szovjet Atlantiszt ma már senki sem akarja igazából megmenteni - olvasható a Falanszter blog friss bejegyzésében.

hvg.hu Napi merítés

Érdekességek a Balkán legnagyobb lakótelepéről

Jelenleg 400 ezer ember él az egykori magyar-szerb határsávon felépített Duna-parti városban; Új Belgrád a mai napig a Balkán-félsziget legnagyobb lakótelepe. A "szerb New York" Joszip Broz Tito nélkül sohasem épült volna fel - olvasható a Falanszter blogon.

hvg.hu Napi merítés

Az odesszai katakombarendszer, ami még ma is gyilkol

Bár pontos térkép a mai napig nem készült róla, több mint valószínű, hogy 3000 kilométeres hosszával a világ legnagyobb katakombája az odesszai. A járatokban kétévente mumifikálódott hullákat, ötévente pedig második világháborús fegyvereket találnak - olvasható a Falanszter blogon.

hvg.hu Napi merítés

A honeckeri bunkeralvilág ma is dacol az idővel

Márkamilliókat költött Erich Honecker, hogy 350-500 személyes atombiztos föld alatti várost építhessen magának és a hozzá hű keletnémet elvtársainak. A Kelet-Berlin mellett 1983-ban átadott komplexumhoz hasonlót a Szovjetunió kivételével egyetlenegy keleti blokkba tartozó állam sem tudott felépíteni anyagi okok miatt.

hvg.hu Napi merítés

Szellemváros lett Detroit

Detroit nemcsak kezdeti sikereit, hanem a több mint 50 éve tartó agóniáját is az autógyártásának köszönheti. A tartós munkanélküliség és az elszegényedés miatt az emberek 1967 júliusában utcai harcok útján próbálták bajaikat kifejezni. A nincstelenséget jól szemlélteti az a tény is, hogy míg 1950-ben 1,8 millió ember élt a városban, addig tavaly már csak 910 ezer fő.

Halálos helikopterbaleset

Halálos helikopterbaleset

Marsi Anikónak meggyűlt a baja a szavakkal

Marsi Anikónak meggyűlt a baja a szavakkal

Kapcsoljon hétfőn a Telekom hálózatán a 199-es tévécsatornára

Kapcsoljon hétfőn a Telekom hálózatán a 199-es tévécsatornára

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Halálos verekedés Veszprémben

Halálos verekedés Veszprémben

Átalakítja műsorrendjét az RTL

Átalakítja műsorrendjét az RTL