szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) augusztus 21-én kelt közleménye arra szólítja fel a rendes évi utcai dance-ünnep, a Budapest Parádé szervezőit és résztvevőit, hogy "az árvízre tekintettel az idei fesztivált - hasonlóan több augusztus 20-i rendezvényhez - ne tartsák meg, energiáikat az árvízi védekezésre és helyreállításra fordítsák."

"Nem az ünneplés idejét éljük" - szögezi le az IKSZ nyílt levele. Rétvári Bence, a szervezet elnöke a hvg.hu érdeklődésére elmondta: ezt akkor is így gondolják, ha az árhullám a Duna magyarországi szakaszán már igencsak levonulóban van. "A helyreállítási munkálatokhoz legalább annyi ember kellene, mint az elhárításhoz" - fogalmaz az elnök, s egyben jelzi, az IKSZ aktivistái az országban több helyütt - Nagymarosnál és Bajánál - nagyobb létszámban dolgoztak a gátakon.
 
"Legyen buli, de ne most" - mondta Rétvári, aki nem tartja lehetetlennek, hogy szavaik hatására a szervezők elállnak a bulizástól, hiszen a "vízi és légi parádé és a tűzijáték is elmaradt". Az IKSZ nem tiltakozott semmilyen más rendezvénnyel kapcsolatban, noha az országban több helyütt vannak fesztiválok. Kőszegen most kezdődik a nemzeti-jobboldali szellemiségű fiatalok politikai és kulturális ünnepe, az immár negyedszer megrendezett Fesztivál a határon. Rétvári Bence elmondta, azért a Budapest Parádét említik név szerint, mert "ez a legnagyobb, leglátványosabb rendezvény, amelyhez ráadásul a főváros is támogatást ad". Kérdésünkre megjegyzi, hogy a Parádé szellemiségét sem helyeslik, hiszen az "az individualizmust hirdeti" szemben a kereszténydemokrácia egyik alapelvével, a szolidaritással.
 
A Budapest Parádét szervező Sziget Kulturális Szervező Iroda válaszközleménye a Bibliára mutat. "A Prédikátor könyve (3,4) mondja: 'Ideje van a sírásnak és ideje a nevetésnek; ideje a jajgatásnak és ideje a szökdelésnek'. Az árhullám levonultával, a verejtékes munka után legyen az augusztus 24-i ingyenes utcafesztivál a fellélegzés, a 'nevetés' és 'szökdelés' ideje." Leszögezik, fontosnak tartják az összefogást, de az árhullám elmúltával, "kevésbé az önkéntesek áldozatos munkájára, mint inkább a mentesítésben jártas szakemberek szakértelmére van szükség". A Sziget sajtóirodáján kérdésünkre megerősítették: lesz buli.
Rendeletet adott ki a kormány: akármit dönt a főváros, beépíthető a Városliget

Rendeletet adott ki a kormány: akármit dönt a főváros, beépíthető a Városliget

Szeretettel Brüsszelből: Nem viszik el a balhét, "sztrájkolnak" a járványügyi szakértők

Szeretettel Brüsszelből: Nem viszik el a balhét, "sztrájkolnak" a járványügyi szakértők

Leváltják a Színművészeti kancellárját, katonatiszt kerül a helyére

Leváltják a Színművészeti kancellárját, katonatiszt kerül a helyére