szerző:
hvg.hu

Vasárnap befejeződött a Ferrari nyomasztó fölényének köszönhetően sokak által minden idők legunalmasabbjának titulált Forma-1-es szezon. A versenysorozat ura, Bernie Ecclestone már az utolsó futam előtt bejelentette: ez így nem mehet tovább, s új tervvel állt elő az olasz csapat megszelídítésére. Bár a súlytöbbletre építő javaslatát minden nagyobb istálló kategorikusan elutasította, Ecclestone nem tágít. Kérdés, mit mond majd a Ferrari vezetőjének mai bejelentésére, melyben az a csapat visszalépésével fenyegetett.

"Büszke vagyok arra, hogy a Ferrari ilyen erős. Ami a jövőt illeti: az olyan intelligens javaslatokat, melyek nem a Forma-1 lényegét támadták, mindig elfogadtuk. Ez a mostani azonban nem ilyen. Ezek után azt kell kérdeznem: van-e értelme egy ilyen versenybe beruházni" - nyilatkozta a Luca di Montezemolo, a Ferrari elnöke, aki az olasz Rai televízió hírműsorában egy esetleges Ferrari-bojkottot is kilátásba helyezett arra az esetre, ha Bernie Ecclestone nem vonja vissza múlt héten nyilvánosságra hozott terveit. "Figyelembe kell venni, hogy a Forma-1 nem ügyességi sport" - mondta el véleményét a múlt héten, akkor még szelídebb formában a maranellói istálló főnöke - "Senkit sem sújthatnak azért, mert versenyeket nyer!"
A Forma-1 első számú vezetője nemrégiben azt nyilatkozta: azt szeretné, ha a jövőben a legjobbak súlytöbblettel indulnának a futamokon. "Amennyiben Michael Schumacher húsz ponttal előzi meg Rubens Barrichellót, akkor pontosan ennyi kilóval nehezebbnek kéne lennie az autójának " - fejtegette Ecclestone egy, a Bild am Sonntagnak adott interjúban, s ezt azóta többször is megerősítette: "A nézők pártján vagyok, ők komoly pénzeket fizetnek azért, hogy élvezhessék a versenyeket. Elveszítjük rajongóinkat és támogatóinkat, ha százszázalékos biztonsággal meg lehet jósolni, ki nyer".
A Forma-1 vezetőjének terveit nem csak az idei szezont hatalmas fölénnyel záró Ferrari csapata bírálja; a BMW-Williams és a McLaren-Mercedes vezetői is ellenzik a javaslatot. Frank Williams, a Williams-istálló vezetője szerint a módosítás kedvezőtlenül befolyásolná az autósport elitkategóriájának arculatát. "Nem fogadhatjuk el Ecclestone tervét. Megértem, hogy sokan aggódnak az izgalommentes futamok negatív hatása miatt, de ez nem a Ferrari hibája" - mondta Martin Whitmarsh, a McLaren igazgatója. "Ők kiváló munkát végeznek, a többi csapatnak is követni kellene a példájukat. Nem jelentene igazi örömöt a Ferrari legyőzése, ha autóik nehezebbek lennének a többinél".
A Ferrari a múlt vasárnap befejeződött szezont nyomasztó fölénnyel nyerte: Michael Schumacher a 17 futamból 11-et megnyert, s július közepén, a francia nagydíjon már világbajnokként ünnepelhette magát. Az idényben kilenc alkalommal született kettős Ferrari-siker: ennyi alkalommal előzte meg az egész mezőnyt Schumacher és csapattársa, a világbajnoki ezüstérmes Rubens Barrichello. Az év vége felé egyre unalmasabbá váló Ferrari-fölény mégsem az olasz csapat legyőzhetetlensége, hanem a Schumacher-Barrichello helycserék miatt dagadt igazi botránnyá. Először az osztrák nagydíjon történt meg, hogy az akkor még világbajnoki címért küzdő Schumachert a csapat vezetői pluszpontokhoz segítették azáltal, hogy első helyen álló csapattársát, Rubens Barrichellót a célegyenesben lassításra és ezáltal győzelmének átadására kényszerítették; ezt később Schumacher - állítása szerint a Ferrari vezetők ellenkezése ellenére - már világbajnokként visszaadta az akkor még a második helyért küzdő Barrichellónak.

104 menedékkérőt mentett ki egy hajó Olaszországnál egy gumicsónakból

104 menedékkérőt mentett ki egy hajó Olaszországnál egy gumicsónakból

Németh Szilárd verset írt Bangónéhoz

Németh Szilárd verset írt Bangónéhoz

Újra telefonál a hírhedt kutatócég, keresik a Fidesz-vereség okát

Újra telefonál a hírhedt kutatócég, keresik a Fidesz-vereség okát

Még mindig keresik a Himaláján eltűnt magyar hegymászót

Még mindig keresik a Himaláján eltűnt magyar hegymászót

Sebastian Kurz a Zöldekkel és a liberálisokkal is egyeztetett a koalícióról

Sebastian Kurz a Zöldekkel és a liberálisokkal is egyeztetett a koalícióról

Egy törvénymódosítás miatt megint bizonytalan, mikor lesz Brexit

Egy törvénymódosítás miatt megint bizonytalan, mikor lesz Brexit