szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bécsben csütörtökön került sor a november 24-i választásokon elsöprő győzelmet arató Osztrák Néppárt (ÖVP) és eddigi koalíciós partnere, a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) közötti tárgyalásra. Míg az utóbbi párt elnöke igen elégedetten nyilatkozott a találkozóról, Wolfgang Schüssel kancellár azt hangsúlyozta, hogy világosan a partner értésére adták a "korábbi irritációkat".

Herbert Haupt FPÖ-elnök szerint kedvező úton haladnak a tárgyalások, de a koalíció folytatásának lehetőségeit nem kívánta mérlegelni. Az elnök mindenesetre nem tartotta akadálynak sem az Európai Unió bővítését illető eltérő nézeteket (az ÖVP elkötelezett híve a bővítésnek, míg az FPÖ ellenzi azt),sem Jörg Haider volt FPÖ-elnök személyét. Az ÖVP-n kívüli három parlamenti párt közül eddig csak az FPÖ nyilvánította ki egyértelműen készségét a kormányban való részvételre.

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Az ausztriai választások után is a jelenlegi koalíció marad hatalmon?
Schüssel kancellár ezúttal sem jelezte, mely párttal törekszik koalícióra lépni, csupán annyit mondott: addig folytatódnak a tárgyalások, amíg stabil kormányt tud alakítani. A kancellár kedden találkozott az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) küldöttségével, s pártja részéről jónak nevezte a megbeszélést, az SPÖ azonban kevésbé volt elégedett. Ennek fő oka, hogy a szociáldemokraták első számú tárgyalási feltételét, a költségvetési helyzet - és várható alakulásának - teljes feltárását az ÖVP az első találkozón egyetlen, néhány sarokszámot tartalmazó lappal intézte el. Ez annyiból nem elégítette ki az SPÖ-t, hogy Karl-Heinz Grasser pénzügyminiszter 1,3 százalékos költségvetési hiányt ígér, míg az EU értékelése szerint legalább 1,8 százalékos deficit várható. (MTI)

Szélsőjobboldali aktivisták akcióztak a Színművészetinél

Szélsőjobboldali aktivisták akcióztak a Színművészetinél

411 millió forintért vesz cipőket a MÁV

411 millió forintért vesz cipőket a MÁV

Erős processzor, karcsúsított ár: itt a Samsung rajongóknak szánt telefonja, a Galaxy S20 FE

Erős processzor, karcsúsított ár: itt a Samsung rajongóknak szánt telefonja, a Galaxy S20 FE