szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alapvető gazdaságstratégiai érdek a fiskális és a monetáris politika összhangjának megőrzése - vélik a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium gazdaságpolitikai konzultatív kutatói tanácsának résztvevői. Az elemzők szerint a magyar gazdaság nemzetközi környezete egyértelműen kedvezőtlen.

A tanács hétfői ülésén résztvevő minisztériumi vezetők és gazdaságkutatók szerint a fiskális és a monetáris politika összhangjáról olyan szakmai párbeszédet kell kezdeményezni, amely kizárja, hogy "a monetáris politikáról szóló diskurzus gazdasági érdekcsoportok túszává váljon". Múlt csütörtökön a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkaadói oldalának további négy szervezete arra kérte Járai Zsigmondot, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, hogy mondjon le posztjáról. Széles Gábor, az MGYOSZ elnöke azzal indokolta kérésüket, hogy az exportáló vállalatokat rendkívüli mértékben sújtotta a forint erősödése az elmúlt egy évben.
A hétfői kutatói tanácson ülésén több hozzászóló óvott attól, hogy a kormány és a független jegybank közötti szakmai egyeztetésekbe politikai érdekek keveredjenek. Az erős forinttal kapcsolatban a tanács foglalkozott az exportszektor problémáival, valamint azzal, hogy a felértékelődő forint nem tükröződik érezhetően az olcsóbb importárakban.
A kutatók egyértelműen kedvezőtlennek ítélték a magyar gazdaság nemzetközi környezetét. Úgy vélik, Magyarország legnagyobb piacain dekonjunktúra uralkodik, miközben a magyar gazdaság versenyképessége nem javul, egyes területeken romlik. A kutatók szerint a vállalati beruházások terén egyelőre nem mérhető pozitív fordulat. (MTI)
Szemle: Játszma a jegybankelnök körül

Működik az amerikai napelem, ami az űrből küldene áramot a Földre

Működik az amerikai napelem, ami az űrből küldene áramot a Földre

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki a köd miatt

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki a köd miatt

Megvan az idei Pride-felvonulás időpontja

Megvan az idei Pride-felvonulás időpontja