szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Pénzügyminisztérium (PM) a feketekereskedelem visszaszorítása érdekében előírná, hogy húszezer forint feletti vásárláskor áfás számlát kapjon mindenki, aki valamely árucikkből kereskedelmi mennyiségnek megfelelőt vásárol, a meghatározott mennyiség ötszörösét pedig csak vállalkozás vehetné meg - tudta meg a Népszabadság. Szakértők szerint a módosítások értelmetlenek, csak többletmunkával és kellemetlenségekkel járnak.

A Népszabadság értesülései szerint aki 2003. március elsejétől vásárlásonként húszezer forintnál többet költ, áfás számlát kap - ehhez csupán az kell, hogy bizonyos árucikkekből kereskedelmi mennyiséget vásároljon. A Pénzügyminisztérium rendelettervezete szerint háromezer forintnál olcsóbb cikkekből tíz darabot kell venni ahhoz, hogy kötelezően áfás számlát kapjunk érte (például egy karton tejért), ötvenezer forintnál drágább cikkek esetén már két árucikk is elég - írja a lap.
A rendelet másik pontja szerint azoknak, akik a meghatározott mennyiségek ötszörösét veszik meg, áfaalanyiságukat is igazolniuk kellene. A lap számításai szerint három rekesz (hatvan üveg) sör megvásárlása a PM-rendelet értelmében már olyan nagykereskedelmi tevékenységnek számít, amit csak cégek folytathatnak, ráadásul ehhez már jövedéki engedély is kell a vevőnek. Magánszemély vásárolhatna szeszes italt nagyobb tételben, vállalkozás (áfaalany) azonban csak a speciális jövedéki engedély birtokában.
A pénzügyi tárca szerint nyugtákkal - amit eddig is kapnia kellett mindenkinek - „az áruk útja mennyiségben nem követhető, vagyis - különösen az import eredetű termékek - ellenőrizhetetlen módon adózás nélkül szívódhatnak fel a kereskedelemben”. A jelenlegi gyakorlatban, mivel a kereskedő nem mindig ad nyugtát, a beszerzések elfedésével (azaz azzal, hogy ő sem kér számlát a vásárlásnál) könnyen eltitkolhatja vállalkozása valós forgalmát, amivel jelentős mértékű adó befizetésétől mentesülhet. Az áfás számla ezzel szemben tartalmazza a vevő adatait, és az eladott árucikk megnevezését is, így - a rendelet koncepciója szerint -alkalmasabb lenne a feketekereskedelem kiküszöbölésére.
A Népszabadság szerint azon kívül, hogy a rendelet számos kellemetlenséggel jár, elfogadása adatvédelmi szempontból is aggályos lehet, a vevőnek ugyanis személyes adatait kell megadnia, ha átlépi az érték- és mennyiségi határokat. A javaslatot ellenzők szerint a tervezett jogszabály emellett viszonylag könnyen kijátszható, így korántsem biztos, hogy eléri a kívánt hatást. A rendelet tervezete tárcaközi egyeztetésen van, s amíg a PM onnan nem kapja vissza, nem kíván foglalkozni a kérdéssel - írja a lap.

Kelet-Európa-szakértő: Fordulatot hozhatnak az autokrácia elleni tiltakozások

Kelet-Európa-szakértő: Fordulatot hozhatnak az autokrácia elleni tiltakozások

Kicsit múlt, nagyon jövő: teszten a helyes Honda e

Kicsit múlt, nagyon jövő: teszten a helyes Honda e

Már nem az Alibaba-alapító Jack Ma a leggazdagabb kínai

Már nem az Alibaba-alapító Jack Ma a leggazdagabb kínai