szerző:
hvg.hu

Csehországban a kormány úgy döntött, hogy három hónapra befagyasztja a lakbéreket, annak érdekében, hogy megakadályozza a lakbérek több száz százalékos emelését, ami súlyos társadalmi feszültséggel fenyegetett. Előzőleg az alkotmánybíróság törvényellenesnek minősítette a lakbérek állami szabályozását, és a lakástulajdonosok szövetsége jelentős lakbéremelést javasolt a tagjainak. A probléma a kormányon belül is komoly konfliktusokat okoz.

"A helyzet nagyon komollyá vált, ezért feltétlenül meg kellett tennünk ezt a lépést. Fennállt a veszélye annak, hogy a lakbérek nagyon megugranak" - nyilatkozta Vladimír Spidla kormányfő, a kabinet rendkívüli döntését követően. Csehországban először fordult elő, hogy a kormány az árbefagyasztás eszközével élt. A probléma először novemberben jelentkezett, miután az alkotmánybíróság törvényellenesnek minősítette a lakbérek eddigi állami szabályozását, és érvénytelenítette a pénzügyminisztérium vonatkozó rendeletét. E hét elején a lakástulajdonosok szövetsége azonnali, nagyarányú lakbéremelést ajánlott a tagjainak. Sok háztulajdonos már be is jelentette, hogy 400-500 százalékkal magasabb lakbért fog jövőre kérni a bérlőktől. Ez a meredek áremelés mintegy 300 ezer lakást érintett volna. A szövetkezetek és az önkormányzatok, amelyek kezében további mintegy 1,7 millió bérlakás van, nem terveztek gyors lakbéremelést. Különböző számítások szerint a gyors lakbéremelés a cseh lakosság harmadát, mintegy 2,5-3 millió embert érintett volna, így ez súlyos társadalmi feszültséget és nyugtalanságot idézett volna elő.
Az alkotmánybíróság döntése meghozatalakor azon az állásponton volt, hogy az államnak nem szabad beavatkoznia a gazdasági versenyszférába, így a magántulajdonban lévő bérházak lakbéreinek meghatározásába sem. Csehországban eddig központilag volt szabályozva a maximális lakbér, és a lakáspiac teljes liberalizációját a cseh kormány fokozatosan, több év alatt tervezte elérni. A háztulajdonosok ezzel szemben már hosszabb ideje bírálják ezt a helyzetet, mert a szerintük alacsony lakbér nem teszi lehetővé a házak karbantartását, felújítását. A kormány álláspontja ezzel szemben az, hogy a szabályozott lakbérek gazdaságilag indokoltak, és a háztulajdonosok szándéka nem más, minthogy nagyobb nyereséget érjenek el.
A lakbérek befagyasztásának problémája a kormánykoalícióban is komoly feszültséget okozott, mert a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) véleménye eltér a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) és a Szabadság Unió-Demokratikus Unió (US-DEU) véleményétől. A kormány megbízta Bohuslav Sobotka pénzügyminisztert, illetve Petr Nemecet, a regionális fejlesztési tárca vezetőjét, hogy január végéig közösen dolgozzanak ki új törvényjavaslatot a lakbérek ügyében, amelyet a kabinet sürgősen a parlament elé terjesztene jóváhagyásra. Mindkét miniszter elismerte, hogy a probléma megoldása nem lesz könnyű, mert az ő elképzeléseik sem egyeznek. (MTI)

Olcsóbb lesz a gázolaj

Olcsóbb lesz a gázolaj

Másfél év alatt 200 ezer dollárt hozott össze a 12 éves vállalkozó

Másfél év alatt 200 ezer dollárt hozott össze a 12 éves vállalkozó

Az MTVA helyett Kálmán Olga olvasta fel a tüntetők öt pontját

Az MTVA helyett Kálmán Olga olvasta fel a tüntetők öt pontját

Deutsch Tamás rávilágított a lényegre: az MTVA nem a Való Világ-villa

Deutsch Tamás rávilágított a lényegre: az MTVA nem a Való Világ-villa

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene

Kevés cukibb járgány létezik, mint ez az egyszemélyes lakóautó

Kevés cukibb járgány létezik, mint ez az egyszemélyes lakóautó