szerző:
hvg.hu

Csehországban a kormány úgy döntött, hogy három hónapra befagyasztja a lakbéreket, annak érdekében, hogy megakadályozza a lakbérek több száz százalékos emelését, ami súlyos társadalmi feszültséggel fenyegetett. Előzőleg az alkotmánybíróság törvényellenesnek minősítette a lakbérek állami szabályozását, és a lakástulajdonosok szövetsége jelentős lakbéremelést javasolt a tagjainak. A probléma a kormányon belül is komoly konfliktusokat okoz.

"A helyzet nagyon komollyá vált, ezért feltétlenül meg kellett tennünk ezt a lépést. Fennállt a veszélye annak, hogy a lakbérek nagyon megugranak" - nyilatkozta Vladimír Spidla kormányfő, a kabinet rendkívüli döntését követően. Csehországban először fordult elő, hogy a kormány az árbefagyasztás eszközével élt. A probléma először novemberben jelentkezett, miután az alkotmánybíróság törvényellenesnek minősítette a lakbérek eddigi állami szabályozását, és érvénytelenítette a pénzügyminisztérium vonatkozó rendeletét. E hét elején a lakástulajdonosok szövetsége azonnali, nagyarányú lakbéremelést ajánlott a tagjainak. Sok háztulajdonos már be is jelentette, hogy 400-500 százalékkal magasabb lakbért fog jövőre kérni a bérlőktől. Ez a meredek áremelés mintegy 300 ezer lakást érintett volna. A szövetkezetek és az önkormányzatok, amelyek kezében további mintegy 1,7 millió bérlakás van, nem terveztek gyors lakbéremelést. Különböző számítások szerint a gyors lakbéremelés a cseh lakosság harmadát, mintegy 2,5-3 millió embert érintett volna, így ez súlyos társadalmi feszültséget és nyugtalanságot idézett volna elő.
Az alkotmánybíróság döntése meghozatalakor azon az állásponton volt, hogy az államnak nem szabad beavatkoznia a gazdasági versenyszférába, így a magántulajdonban lévő bérházak lakbéreinek meghatározásába sem. Csehországban eddig központilag volt szabályozva a maximális lakbér, és a lakáspiac teljes liberalizációját a cseh kormány fokozatosan, több év alatt tervezte elérni. A háztulajdonosok ezzel szemben már hosszabb ideje bírálják ezt a helyzetet, mert a szerintük alacsony lakbér nem teszi lehetővé a házak karbantartását, felújítását. A kormány álláspontja ezzel szemben az, hogy a szabályozott lakbérek gazdaságilag indokoltak, és a háztulajdonosok szándéka nem más, minthogy nagyobb nyereséget érjenek el.
A lakbérek befagyasztásának problémája a kormánykoalícióban is komoly feszültséget okozott, mert a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) véleménye eltér a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) és a Szabadság Unió-Demokratikus Unió (US-DEU) véleményétől. A kormány megbízta Bohuslav Sobotka pénzügyminisztert, illetve Petr Nemecet, a regionális fejlesztési tárca vezetőjét, hogy január végéig közösen dolgozzanak ki új törvényjavaslatot a lakbérek ügyében, amelyet a kabinet sürgősen a parlament elé terjesztene jóváhagyásra. Mindkét miniszter elismerte, hogy a probléma megoldása nem lesz könnyű, mert az ő elképzeléseik sem egyeznek. (MTI)

Lewis Hamilton tiltakozásból lett vegán

Lewis Hamilton tiltakozásból lett vegán

Szellemhajót sodort a partra a Dennis vihar Írországnál

Szellemhajót sodort a partra a Dennis vihar Írországnál

Új buszokat vásárolt a Volán

Új buszokat vásárolt a Volán

Orbán megírta a Néppártnak, szerinte mi a helyes irány

Orbán megírta a Néppártnak, szerinte mi a helyes irány

Vizsgálatot indított a kormány a Ferihegyen veszteglő Ryanair-gép miatt

Vizsgálatot indított a kormány a Ferihegyen veszteglő Ryanair-gép miatt

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács