szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megérett a helyzet a gyülekezési törvény átgondolására - nyilvánította ki az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese.

Takács Albert erről pénteken beszélt, amikor nyilvánosságra hozta a tömegdemonstrációkkal kapcsolatban hivatalból indított vizsgálatának eredményét. Az ombudsman javaslatokat, illetve ajánlásokat fogalmazott meg a belügyminiszter és az országos rendőrfőkapitány részére. Nyilvánvalóvá kell válnia annak, hogy a rendőrség milyen  szempontrendszert alkalmaz a gyülekezési jog megtiltásával kapcsolatban - szögezte le az ombudsman vizsgálatát ismertetve, melyet a júliusi tömegdemonstrációk, különösen a július 4-i Erzsébet hídi tüntetés kapcsán indított.
   
Takács szerint a rendőrségi kritériumok világosabbá tétele nem jelenti a gyülekezési jog szűkítését. Az ombudsman véleménye szerint lehetőséget kell teremteni arra, hogy a rendőrség a gyülekezés célját is vizsgálhassa. Takács Albert arra is javaslatot tett a belügyminiszternek, hogy fontolja meg törvénymódosítás előkészítését a gyülekezésről szóló 1989. évi törvény bejelentési határidőinek meghosszabbítására vonatkozóan. 
    
A jelentés következményeként felmerülhet a gyülekezés alkotmányos jogával kapcsolatos szabályozás újrafogalmazásának igénye; Takács aktívan közreműködne a kodifikációban. Elmondta, hogy a gyülekezési joghoz kapcsolódó, alkotmánybírósági megállapításokkal is "polemizáló" jelentése útkeresés, s ha meggyőzik arról, hogy megállapításai nem helytállóak, kész akár vissza is vonni azokat. (MTI)
Szlovéniában és Ukrajnában is tombol a járvány

Szlovéniában és Ukrajnában is tombol a járvány

Egy tétel megdőlt - Gyükeri Mercédesz a hvg360 első évéről

Egy tétel megdőlt - Gyükeri Mercédesz a hvg360 első évéről

Orbán a lengyel vezérhajót követné, de az nagyon más irányba megy

Orbán a lengyel vezérhajót követné, de az nagyon más irányba megy