szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csaknem két éve nem volt ilyen magas a nyersolaj ára a szabadpiacon, mivel Venezuelában semmi jele annak, hogy vége szakad a négy hete tartó sztrájknak. Ugyanakkor öt és félév óta nem tapasztalt magasságba emelkedett az arany ára is.

A világ ötödik legnagyobb olajexportőr országában már a hazai ellátás is nehézségeket okoz: az olajfinomítók gyakorlatilag leálltak. A december 2-án kezdődött sztrájk miatt az ország olajkivitele napi 200 ezer hordóra zuhant a novemberi napi 2,7 millió hordóról. Venezuela az Egyesült Államok fő olajszállítója.
A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate könnyűolaj a legközelebbi, februári szállítási határidőre hordónként 32,60 dollár volt péntek reggel a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó elektronikus ACCESS-jegyzésében, 11 centtel drágább a csütörtöki New York-i zárónál.

A londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) pénteken hordónként 69 centes emelkedéssel 30,30 dolláron nyitott a februári lekötésű északi-tengeri Brent. A nyersolaj ára 2001. szeptember 11. óta nem volt ilyen magas. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónként 29,61 dolláron zárt kedden, a kétnapos ünnep előtti utolsó kereskedési napon. 

Pénteken délután Londonban az arany unciánkénti ára 349,3 dollár volt, 1997 márciusa óta a legmagasabb. A "biztos menedéknek" tartott nemesfém ára a feszültség - az iraki háborús aggodalmak mellett az észak-koreai kormány atompolitikája - folytatódása esetén tovább emelkedik, és szakértők nem tartják kizártnak az unciánkénti 400 dolláros, vagy azt meghaladó árat sem.

Az arany ára 1980 elején 850 dolláros unciánkénti rekordot ért el. 1991. januárjában, az Öböl-háború kezdete után 24 óra alatt több mint 25 dollárral emelkedett, 400 dollár fölé. A nemesfém idén 25 százalékkal drágult. (MTI)

Koronavírus: újabb nyolc elhunyt, 951 fertőzött

Koronavírus: újabb nyolc elhunyt, 951 fertőzött

Megütötte az utas a kalauzt, mert rászólt, hogy vegyen fel maszkot

Megütötte az utas a kalauzt, mert rászólt, hogy vegyen fel maszkot

Itt a látványosan megújult Opel Mokka

Itt a látványosan megújult Opel Mokka