szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kenyai fővárosban hétfőn beiktatták hivatalába Mwai Kibakit, az ország új elnökét. Kibaki pártjának, az ellenzéki Szivárványkoalíció Nemzeti Szövetségének (NARC) győzelme véget vetett a 39 éven keresztül kormányzó Kenyai Afrikai Nemzeti Unió (KANU) egyeduralmának.

Elismerte önmaga és pártja súlyos vereségét Uhuru Kenyatta kormánypárti elnökjelölt a kenyai elnök- és parlamenti választásokon. A nemzetközi megfigyelők példásnak minősítették a pénteki választást, amelyen elsöprő győzelmet aratott a több mint 10 pártot tömörítő ellenzéki koalíció, a NARC és annak elnökjelöltje, Mwai Kibaki. Uhuru Kenyatta, az államalapító Jomo Kenyatta fia, a leköszönő Daniel Arap Moi elnök pártfogoltja a szavazatok 30, míg Kibaki a szavazatok 63 százalékát szerezte meg. Moi az alkotmány értelmében két letöltött mandátum után nem indulhatott újból a választásokon.
A választások megfigyelésével foglalkozó független Demokráciára Nevelés Intézete (IED) összesítése szerint a szavazásra jogosult 10,5 millió kenyai állampolgár 56 százaléka járult az urnákhoz. A nem hivatalos adatok szerint a korábbi ellenzéknek abszolút és kényelmes többsége lesz a parlamentben, mivel a 192 mandátumból 122-t nyert el, szemben a KANU 52 helyével.
A 71 éves Mwai Kibaki a kelet-afrikai ország egyik legtapasztaltabb politikusának számít, a függetlenség 1963-as elnyerése óta maga is aktívan alakította az ország politikáját. A Londonban végzett politikus 1978-től 1988-ig Moi helyettese volt, és ő volt Kenya leghosszabb ideig hivatalban lévő pénzügyminisztere is: 1969-től 1982-ig, a viszonylagos prosperitás korszakában töltötte be ezt a tisztet. Az 1992-es választásokon a harmadik, az 1997-es választáson pedig a második helyen végzett Moi mögött. Kibaki a gyengélkedő gazdaság fellendítését, a korrupció felszámolását és ingyenes elemi oktatás bevezetését ígérte.
Polgárháború sújtotta szomszédaihoz képest Kenyát a társadalmi béke jellemzi, ám a gazdaság az elmúlt években szinte teljesen összeomlott a külföldi befektetőket elriasztó korrupció és a szakszerűtlen irányítás miatt.  A politikai reformok hiánya és a korrupció elburjánzása miatt a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank öt évvel ezelőtt hitelzárlatot rendelt el a Daniel Arap Moi vezette Kenya irányában. A 30 millió kenyai fele napi 1 dollárból kénytelen megélni, és csak keveseknek van hozzáférése vezetékes vízhez és villanyhoz. (MTI)

Ezt a békát le kell nyelni: drágábbak lettek az okostelefonok

Ezt a békát le kell nyelni: drágábbak lettek az okostelefonok

Kósa: A korrupció elítélendő és mindenki küzd ellene

Kósa: A korrupció elítélendő és mindenki küzd ellene

Megverték, mert cigit kért és kötekedett – videó

Megverték, mert cigit kért és kötekedett – videó