szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dél-Korea csütörtökön újabb lépéseket ígért az észak-koreai atomprogram felújítása miatt támadt feszültség enyhítésére. A kommunista vezetésű Észak-Korea decemberben jelentette be, hogy felújítja atomprogramját, december végén pedig kiutasította az országból a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) ellenőreit.

Phenjan jelezte, hogy esetleg felmondja az atomsorompó-szerződést, s a Dél-Koreában más okból tapasztalható Amerika-ellenes közhangulatot kihasználva szerdán sürgette Szöult, hogy a háború elkerülése végett Phenjant támogassa az Egyesült Államok és Észak-Korea közti szembenállásban.
Li Te Sik dél-koreai külügyminiszter-helyettes csütörtökön Pekingben kínai kollégájával, Vang Jivel megvitatta az Észak-Koreára történő nemzetközi nyomásgyakorlás lehetőségeit. Szöul nagy reményeket fűz a Kínával és Oroszországgal történő együttműködéshez, mert e két ország ráveheti Phenjant jelenlegi kemény álláspontjának enyhítésére. Kína Észak-Korea egyetlen jelentős ideológiai szövetségese, s támogatja a Koreai-félsziget atomfegyvermentességét. Dél-Korea várhatóan még a héten Oroszországba küldi egy másik külügyminiszter-helyettesét, hogy a moszkvai vezetéssel is tárgyaljanak a válságról. Oroszország már figyelmeztette Észak-Koreát, hogy nem mondja fel nemzetközi jogi kötelezettségeit.
A NAÜ vezetése jövő hétfőn rendkívüli ülést tart, amelyen a Yonhap dél-koreai hírügynökség értesülése szerint nyilatkozatban elítéli az észak-koreai lépéseket, de nem tárja az ügyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé.
Washingtonban január 7-8-án összeül az Egyesült Államokat, Dél-Koreát és Japánt tömörítő, úgynevezett háromoldalú koordinációs csoport (TCOG). Az ülés napirendjén szerepel majd, hogy folytassák-e két könnyűvizes atomerőmű felépítését Észak-Koreában. Phenjan 1994-ben az Egyesült Államokkal kötött megállapodás keretében e két létesítmény fejében egyezett bele saját nukleáris fejlesztéseinek befagyasztásába.
Közvetlenül a washingtoni tárgyalások után James Kelly távol-keleti ügyekkel foglalkozó amerikai külügyminiszter-helyettes Szöulban találkozik Kim De Dzsung leköszönő és Ro Mo Hjun megválasztott dél-koreai elnökkel. Ezt követően Ro különmegbízottja utazik Washingtonba. A különmegbízottak útjairól Ro decemberben állapodott meg George Bush amerikai elnökkel, hogy összehangolják Észak-Koreával kapcsolatos politikájukat. Kavagucsi Joriko japán külügyminiszter január közepén várhatóan Szöulba látogat.
Az Egyesült Államok a phenjani nukleáris program felújítása körül támadt feszültség ellenére továbbra is szállít élelmiszert Észak-Koreának. Az ENSZ Világélelmezési Programjának révén Észak-Koreának nyújtott amerikai élelmiszersegély mértéke várhatóan nem változik. Egyes becslések szerint a kilencvenes évek második felében akár két és fél millió észak-koreai, a lakosság tíz százaléka is éhen halhatott. December elején az ENSZ a tagországok segítségét kérte 6,4 millió ínséget szenvedő észak-koreai megsegítéséhez. A segélyt mindenekelőtt a hat hónap és 10 éves kor közötti gyerekeknek, terhes nőknek, szoptatós anyáknak és az időseknek szánják. (MTI)

Németh Róbert: A NER udvari sajtója az igazi hálózat

Németh Róbert: A NER udvari sajtója az igazi hálózat

Magyarországon vár új gazdára ez a régi Mercedes Pullman

Magyarországon vár új gazdára ez a régi Mercedes Pullman

Jövő héten ismét összeül a parlament

Jövő héten ismét összeül a parlament