szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

László Csaba pénzügyminiszter szerint hiába hitetlenkednek a piacon, reális az a cél, hogy az idén az államháztartás hiányát a GDP 4,5 százalékára csökkentik a 2002-es, rekordot jelentő 9,4 százalékról.

László a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: a tavalyi nagy hiányt főleg egyszeri tételek okozták, köztük az autópálya-építéshez adott állami garanciák és a költségvetési alapok nem hatékony felhasználása, s ezek az egyszeri tételek nagyrészt nem ismétlődnek meg. "Például az idén nem készülök ismét konszolidálni a Magyar Fejlesztési Bank pénzügyeit, mert úgy gondolom, hogy a pénzintézet jól fog működni" - mondta.

László úgy véli, hogy a szigorúbb költségvetési politika lehetővé teszi a Magyar Nemzeti Banknak a pénzügypolitika további lazítását.Hozzátette: a forintnak nem szabadna erősödnie a következő másfél-két évben, mert az ártana a gazdaság versenyképességének.

Az 1997-es európai növekedési és stabilitási paktum értelmében az euróövezetben - amelyhez Magyarország valószínűleg 2007-ben csatlakozhat - a GDP 3 százaléka alatt kell maradnia az államháztartási hiánynak. Az EU brüsszeli bizottsága éppen szerdán figyelmeztette Németországot és Olaszországot 2002-es államháztartási hiányának nagyságára. Az EU-ban tavaly novemberben első alkalommal indult eljárás az egyik tagország - Portugália - ellen az államháztartásihiány-előírás túllépése miatt.

A paktum értelmében a határt túllépő országokkal szemben a bizottság eljárást kezdeményez, és az végső soron pénzbírság kirovásához vezethet. A folyamat azonban csak hosszabb idő után, részletesen szabályozott állomásokon át erre a pontra, és az érintett országok előbb minden esetben lehetőséget kapnak a hiány leszorítására. Portugália után most Németországot fenyegeti szankció, mivel a hiány várhatóan a GDP 3,7 százaléka lesz. (MTI)

Hamilton indulhat az élről Szocsiban

Hamilton indulhat az élről Szocsiban

Frusztráció tükröződik az új Simonka-cég névadásában

Frusztráció tükröződik az új Simonka-cég névadásában

Józsefvárosban drágán megfizet, aki kivág egy idős fát

Józsefvárosban drágán megfizet, aki kivág egy idős fát