szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Észak-Korea kész lenne feladni atomfegyverkezési programját, ha az Egyesült Államok megerősíti a két ország 2000-ben létrejött közös közleményét, amely kinyilvánítja, hogy egyikük sem táplál ellenséges szándékot a másik iránt - közölték csütörtökön Phenjanhoz közel álló diplomáciai források.

Ennek lehetőségét a külvilágtól elzárt Észak-Korea egy nappal azt követően vetette fel, hogy Washington párbeszédet indítványozott neki, de nem volt hajlandó ösztönző eszközöket felajánlani Phenjan nukleáris terveinek a feladásáért.
Egy diplomata Tokióban a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélte: Phenjan számára elegendő lenne, ha az Egyesült Államok megerősítené a 2000 októberében született közös nyilatkozatban foglaltakat, és ebben az esetben Észak-Korea lemondana atomprogramja folytatásáról.
Észak-Korea beleegyezett abba is, hogy Szöulban megtartsák az Észak- és Dél-Korea közti párbeszéd újabb miniszteri szintű találkozóját. A tárgyalás alapvető célja a gazdasági együttműködés fellendítése, de a találkozó dél-koreai várakozások szerint a phenjani nukleáris program felújítása nyomán keletkezett válság megvitatására is módot ad.
Phenjan még 1994-ben szerződésben vállalta nukleáris programjainak befagyasztását annak fejében, hogy évi félmillió tonna fűtőolajat kap az Egyesült Államoktól, továbbá 2003-ig olyan új atomreaktorokat, amelyekben nem lehetséges fegyverplutónium előállítása. Washington azt követően állította le az olajszállításokat, hogy Phenjan októberben elismerte: kötelezettségvállalásai ellenére dúsított uránt állított elő. A BBC szerint Észak-Korea valódi céljai nem világosak: a nukleáris program felélesztése diplomáciai lépés is lehet, nagyobb gazdasági engedmények elérése érdekében, ám a lépés egy súlyosabb konfrontáció lehetőségét is magában rejti.

Csak egy-két napot nyerhetnek a két teszttel a karanténosok

Csak egy-két napot nyerhetnek a két teszttel a karanténosok

Magyarországon is korlátozza az online vásárlásokat a Tesco a járvány miatt

Magyarországon is korlátozza az online vásárlásokat a Tesco a járvány miatt

Tagesspiegel: Magyarország, ahol a nacionalizmus képtelen kezelni a járványt

Tagesspiegel: Magyarország, ahol a nacionalizmus képtelen kezelni a járványt