szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A már megszűnt Országimázs Központ gazdálkodását vizsgálva a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) felelőtlenséget és pazarlást állapított meg. Az ellenőrző testület szerint egyes programokat indokolatlanul vett fel tevékenységei körébe az Országimázs Központ.

A költségvetési törvényekben jóváhagyott pénzeszközöket elnagyolt tervek, időnként spontán döntések alapján, a vizsgált esetek többségében az állami büdzsé számára hátrányosan használta fel az Országimázs Központ (OK) – áll a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) honlapján pénteken nyilvánosságra hozott tájékoztatóban, amely a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatai alapján készült. Szabályozatlan maradt a kiadások teljesítésének előzetes ellenőrzéséhez kapcsolódó intézményi munkarend, és a munkafolyamatba épített ellenőrzés rendszere sem működött. Az ellenőrzések megállapításait nem hasznosították az OK vezetői, és a közpénzeket kontrollálatlan módon használták fel.
A Kehi a miniszterelnök és a kormány tagjai tevékenységéről szóló filmek közül véletlenszerű mintaválasztással 21 alkotás költségvetését vizsgáltatta meg szakértőkkel. A szakértők megállapították, hogy a filmek amatőr szintűek, költségeik pedig túltervezettek voltak. A washingtoni Folger Shakespeare Könyvtár Gála rendezvény kapcsán a vizsgálat megállapította, hogy csupán ajándékozásra 28,1 millió forintot költöttek. Az ajándéktárgyak átvételére, illetve átadására vonatkozó dokumentumok nem kerültek elő, így ezen költség jogossága nem igazolható.
A 2001. augusztus 20-i állami ünnepség megszervezésére és lebonyolítására az Országimázs Központ három eseti szerződést kötött egy kft.-vel, és ténylegesen 831,4 millió forintot fizetett ki. A teljesítést igazoló anyagokat a vizsgálat részére nem tudták átadni. Az előre nem látható költségekre kifizetett 10,7 millió forint többletköltség a Kehi szerint tervezhető lett volna; az ezekről szóló kimutatást sem igazolta az OK, ezért a kifizetés jogossága nem bizonyított.
Különböző sportrendezvények kampányköltségeire 2001-ben 147,2 millió forint értékben költött OK. A Kehi szerint a sportrendezvények költségeinek felvállalása és az országkép-építéssel való kapcsolata vitatható.
A Millenniumi Országjáró című kiadvány önköltsége a vizsgált időszakban a postai terjesztéssel együtt 2 milliárd 360 millió forint volt. A teljesítésre vonatkozó formális igazolások alapján viszont nem bizonyított a teljesítés tényleges megtörténte, ráadásul a Kehi szerint a lap olcsóbban is előállítható lett volna. (MTI)

Nagyot vállalt az EU, de nem irreális, hogy 55 százalékkal csökkenjen a kibocsátás

Nagyot vállalt az EU, de nem irreális, hogy 55 százalékkal csökkenjen a kibocsátás

Végeláthatatlan a tengertakarító robotrendszer munkája, de nem unja

Végeláthatatlan a tengertakarító robotrendszer munkája, de nem unja

Alig várja az orvosi kamara, hogy Orbán beteljesítse a kiáltványában írt ígéretet

Alig várja az orvosi kamara, hogy Orbán beteljesítse a kiáltványában írt ígéretet