szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden út járható az országban, ám az erős hideg miatt a vasárnap helyenként felolvadt hó lefagyott, s ezért rendkívül nagy a csúszásveszély. Szintén a hideg miatt hétfő hajnalban átmenetileg korlátozni kellett a villamosenergia-fogyasztást.

Üzemzavarok keletkeztek a nagy hideg miatt hétfőn hajnalban a villamos energiát termelő erőművekben, s miután importtal sem nyílt lehetőség az áramhiány pótlására, átmenetileg  korlátozni kellett az ország villamosenergia-fogyasztását - mondta Tombor Antal, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt. vezérigazgatója. Tombor közölte: az átmeneti korlátozás összesen 400 megawattal csökkentette az ország energiafogyasztását, s a túlterhelés megakadályozásával biztosította az energiarendszer egyensúlyát.
A vezérigazgató elmondta: a Mátrai Erőműben a gondot az okozta, hogy a nagy hidegben a szén kőkeménnyé fagyott. Más erőművekben a fűtőolaj dermedt meg, és több berendezés működése is akadozott. A korlátozás reggel 6.16 órától  8.10 óráig tartott. Az ilyen vészhelyzet esetére kidolgozott és a gazdasági minisztérium által jóváhagyott terv szerint a korlátozás a vidéki városokat, Budapest néhány kerületét, s elsősorban az ipari üzemeket érintette, de a sürgős intézkedés miatt néhány körzetben erre az időre lakossági fogyasztók is áram nélkül maradtak.
A nagy hideg a közlekedésben is gondot okoz: a MÁV vonalain például valamennyi járat elindult reggel, de a hideg gondot okoz a váltók kezelésében, s előfordul síntörés, felsővezeték-szakadás is. A váltóállítási gondok miatt több vonalon 15-20 percet késnek a vonatok.
A főutak sokfelé jegesek, hókásásak, vagy a szórás nyomán a burkolatuk sónedves. A munkagépek vasárnap már az alsóbbrendű utakon is megkezdték a hó és jég eltakarítását. Ezt a munkát hétfőn is folytatják. Minden település megközelíthető, ám a Hernád völgyében 15 mellékút egy nyomon vagy csak nehezen járható. A Fővinform tájékoztatása szerint a fővárosban jól járhatók a fő- és tömegközlekedési útvonalak. Szakemberek szerint jelenleg nem az utak állapota, hanem az erős hideg okoz gondot: a járművek nehezebben indulnak el, a szokásosnál lényegesen több a műszaki hiba, illetve a menet közbeni meghibásodás. (MTI)

Ferencz Orsolya csak akkor küldene embert a Marsra, ha van esélye visszatérni

Ferencz Orsolya csak akkor küldene embert a Marsra, ha van esélye visszatérni

Uniós oltalom alá kerül a szilvásváradi pisztráng

Uniós oltalom alá kerül a szilvásváradi pisztráng

És akkor kiderült: a magyaroknak a Balaton se a Riviéra

És akkor kiderült: a magyaroknak a Balaton se a Riviéra