szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új országos cigány elektori gyűlés összehívásának elrendelését kéri a Legfelsőbb Bíróságtól a Lungo Drom (LD) koalíciója - hangzott el a szervezet hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A Lungo Drom megtámadja a gyűlés végeredményét, de az Országos Választási Bizottság által szombaton, az ülés helyszínén meghozott, az LD kifogásait elutasító határozatokat is. Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke elmondta, egyetértenek azzal az állásponttal, hogy rosszak az országos kisebbségi önkormányzatok választását szabályozó törvények, de szerinte ezzel nem magyarázható, hogy "olyan, sorozatos jogsértések, csalások történtek szombaton, amelyek példátlanok a magyar jogállamban".
Az LD elnöke azt is kifogásolta, hogy a rendezvényt lebonyolító Országos Választási Iroda vezetője nem szakította meg az ülést, amikor a levezető elnök a pódiumon kijelentette, hogy csalás történt, ahogyan azt is, hogy a gyűlés zárásakor az elektorok kevesebb mint fele volt jelen. Farkas szerint többen mandátum nélkül vettek részt a tanácskozás munkájában, s - mint mondta - azokat, akik a Demokratikus Roma Koalíció fehér sáljában vagy szegfűvel érkeztek a bejárathoz, vizsgálat nélkül engedtek a terembe. Megemlítette azt is, hogy a rendezők nem kértek személyi igazolványt az elektoroktól beléptetéskor, nem úgy, mint négy és nyolc évvel korábban.
Farkas Flórián kijelentette, amennyiben beadványaik Magyarországon elutasításra találnak, nemzetközi fórumokhoz fordulnak; az ennek során felmerülő költségek fedezésére már mintegy háromszáz kisebbségi önkormányzat ajánlotta fel anyagi segítségét.
A vasárnapra virradóra véget ért elektori gyűlésen az 53 mandátumból 52-t a kormányhoz közel álló Demokratikus Roma Koalíció jelöltjei szereztek meg, miután - egy kivétellel - csupán e szervezet indulói kerültek fel a szavazólapra. A LD nem vett részt a voksoláson: szimpatizánsai előzőleg elhagyták a termet és hazautaztak, mert az OVB megalapozatlannak találta és elutasította a gyűléssel kapcsolatos panaszaikat. (MTI)

Halálra gázolt egy embert az 1-es villamos Budapesten

Halálra gázolt egy embert az 1-es villamos Budapesten

Hamilton indulhat az élről Szocsiban

Hamilton indulhat az élről Szocsiban

A Semmelweis Egyetem megmutatta egy 30-as beteg CT-felvételeit, aki két hétig volt lélegeztetőgépen

A Semmelweis Egyetem megmutatta egy 30-as beteg CT-felvételeit, aki két hétig volt lélegeztetőgépen