szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) és a kivitelező francia cég hétfőn aláírta a Budapest Sportaréna építését és működtetését meghatározó szerződés módosítását. A létesítmény a tervek szerint egyik helyszíne lesz a március 15-i állami ünnepségeknek, ám addig az Állami Számvevőszék is megvizsgálja, miért kerül végül az eredeti összeg duplájába a sportcsarnok.

A hétfőn aláírt szerződésmódosítás értelmében mai árakon számolva 2,3 milliárd forint értékben vállalt többletberuházást, illetve -szolgáltatást az építő és üzemeltető francia Bouygues, amiért nem tartotta be az eredeti szerződésben meghatározott 2002. december 15-i átadási határidőt - erősítette meg Jánosi György miniszter és Szilvásy György közigazgatási államtitkár. Jánosi ismételten hangsúlyozta, hogy a januárban kezdődött teljeskörű számvevőszéki vizsgálatnak kell tisztáznia, miért kerül 20 helyett 40 milliárd forintba a többfunkciós létesítmény. A kisebbik rosszat választották, amikor "jelentős pluszokért" a szerződést módosították, s nem a bizonytalan kimenetelű pereskedésbe mentek bele a késés miatti kötbér kifizetése érdekében - emelte ki a miniszter.  "A napi körülbelül 20 millió forintos kötbér azonban a február 24-re változtatott határidő be nem tartása esetén már automatikusan járna, mert kikerült a szerződésből a kedvezőtlen időjárásra vonatkozó kitétel, amire a franciák korábban hivatkozhattak" - jegyezte meg a sporttárca két irányítója.
A sporttárca és a francia cég által kötött megállapodást az utóbbi már aláírta. Szilvásy György, a tárca közigazgatási államtitkára a Magyar Hírlapnak korábban elmondta, hogy a kötbér jogosságát a kivitelező vitatta, az úgynevezett "rossz idős napok" magas száma miatt, az állam ugyanakkor a korábbiaknál jobb üzemeltetési feltételekben állapodott meg. Az éves fix bérleti díj, amit az üzemeltető fizet az államnak, 25 millió forintról 40 millióra emelkedik. A szerződés módosításával bővül az aréna felszereléseinek listája: lesznek megfelelő öltözők, padlók, elválasztófalak és egyéb kiegészítők, melyekkel a csarnok alkalmassá válik többféle sportesemény, atlétikai versenyek, kosár-, röplabda - és kézilabdameccsek lebonyolítására. A világítást is a korábban megszabott színvonal fölött kell elkészítenie a kivitelezőnek, s az aréna környezetének szépítésére is többet kell költenie - közölte Szilvásy. A korábbi húsz, az állami rendezvények számára ingyenes nap mellett - különböző társadalmi események lebonyolításához - évente hat alkalommal szintén bérleti díj nélkül használható a BS. (MTI)

Működik az amerikai napelem, ami az űrből küldene áramot a Földre

Működik az amerikai napelem, ami az űrből küldene áramot a Földre

Kiakadtak a lakók Mészáros Lőrinc cégének az építkezésére

Kiakadtak a lakók Mészáros Lőrinc cégének az építkezésére

A szülőgépnek használt nők háborút indítanak Gileád ellen

A szülőgépnek használt nők háborút indítanak Gileád ellen