szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Észak-Korea szerdán azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy atombombát háborúban bevető egyetlen országként ő a felelős a nukleáris fegyverek terjedéséért. Az USA ugyanakkor Kína segítségét kéri a koreai konfliktus megoldásához - írja a BBC.

Mivel elsőként Washington gyártott és vetett be atomfegyvert, elsőként is kell leszerelnie azt - fogalmaz a hivatalos észak-koreai hírügynökség által megjelentetett, a phenjani álláspontot rögzítő  kommentár, amely szerint az Egyesült Államok látványosan kérkedik saját atomfegyvereivel, ütőerejét politikai és katonai eszközként arra használja, hogy más államok fölött uralkodjék, fenyegesse és zsarolja őket. Mindezzel arra kényszerít más nemzeteket, hogy próbáljanak lépést tartani a fegyverkezésben, hosszú távon tehát az amerikai hozzáállás ösztönzi a nukleáris fegyverek terjedését - áll a hírügynökség által közzétett okfejtésben, amely nukleáris holokausztnak minősíti Hirosima és Nagaszaki második világháborús amerikai bombázását.
Észak-Korea tagadja az atomfegyverek fejlesztésének washingtoni vádját, de a feszültséget tovább élezte azzal, hogy a hét végén felmondta a nemzetközi atomsorompó-szerződést, érvelése szerint annak érdekében, hogy az Egyesült Államoktól kapott olajszállítmányok beszüntetésével atomerőművei segítségével tudja pótolni a kiesett energiatermelést. James Kelly, a térségért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes Kínában tárgyal az észak-koreai döntés utáni diplomáciai lehetőségekről. Kína korábban felajánlotta, hogy közvetít Phenjan és Washington között. A BBC értékelése szerint az utóbbi napokban megváltozott az USA álláspontja, és Bush elnök szavaiból - az elnök a minap megjegyezte, hogy bizonyos juttatásokat tudnának felajánlani, amennyiben Észak-Korea abbahagyná a nukleáris programjának fejlesztését - azt lehet érzékelni, hogy az amerikai kormány három hónap szünet után ismét hajlandó lenne tárgyalóasztalhoz ülni az észak-koreai féllel. A két Korea korábban megegyezett abban, hogy január 21-ével felújítják a miniszteri szintű egyeztetéseket.
   
A Dél-Koreában állomásozó amerikai erők szerdán arról számoltak be, hogy Észak-Korea fokozta járőrözését a két Korea közti fegyvermentesített övezetben. A 241 kilométer hosszú, 4 kilométer széles zónában az észak-koreaiak visszaköltöztek egy évek óta nem használat, de fontos őrállásba is. Az amerikai katonai szóvivő szerint a mozgósítás "még nem riasztó, csupán szokatlan" fejlemény. (MTI)

Radar360: Szijjártó hétszer helikopterezett, a Bayern nyert a Puskásban

Radar360: Szijjártó hétszer helikopterezett, a Bayern nyert a Puskásban

Már most elhalasztották a riói karnevált

Már most elhalasztották a riói karnevált

Viharos lesz északon, máshol inkább napsütéses a csütörtök

Viharos lesz északon, máshol inkább napsütéses a csütörtök