szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összesen közel harmincezer brit katonát és százhúsz Challenger 2 típusú tankot küldenek a Perzsa-öbölbe az Irak ellen készülő nemzetközi katonai akció keretében - közölte Geoff Hoon brit védelmi miniszter. A katonák február közepéig Kuvait területén állomásoznak - írja a BBC.

Hoon a BBC-nek hangsúlyozta: a brit mozgósítás nem jelenti azt, hogy a Szaddám Huszein rezsimje ellen tervezett katonai akció elkerülhetetlen lenne, "a katonák jelenléte azonban nagyban segíthet a problémák diplomáciai kezelésében". A nagyarányú mozgósítás nem azonos a brit haderő háborúba küldésével, még van mód a békés megoldásra, ha ezt Bagdadban is így gondolják - mondta a miniszter, aki ugyanakkor a hétvégén még úgy nyilatkozott a Sunday Telegraph című lapnak, hogy az ENSZ fegyverzetellenőreinek nem szükséges közvetlen bizonyítékot találniuk, a brit kormány úgy hiszi, "Irak tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik".
A húsz éve nem látott mértékű erőösszevonás bejelentésekor a brit védelmi miniszter a londoni alsóházban azt is közölte a képviselőkkel, hogy a közeljövőben tartalékosok behívására is számítani lehet, de ennek részleteit későbbre ígérte. A hétfői bejelentés előtt már egy héttel úton volt - hivatalosan egyelőre a Földközi-tenger keleti medencéje felé, de a kormány által sem cáfolt hírek szerint öbölbeli végleges úti céllal - a falklandi háború óta összeállított legnagyobb brit haditengerészeti expedíciós flotta, élén egy repülőgép- és egy helikopter-hordozóval, valamint egy nukleáris meghajtású tengeralattjáróval.
Katonai szakértők korábban jóval kisebb brit részvételt jósoltak a lehetséges hadműveletben. A brit ellenzéki konzervatívok feltétel nélküli támogatásukról biztosították a kormányt; Bernard Jenkin, konzervatív politikus szerint az, hogy a brit hadsereg közel negyedét küldték a Perzsa-öbölbe, "jól jelzi a helyzet komolyságát".
Irak: az USA nem kap feltétlen támogatást Törökországtól
Irak beleegyezett a hatékonyabb együttműködésbe

Felmászott egy ember a Szabadság hídra

Felmászott egy ember a Szabadság hídra

Egy thai nemzeti park mostantól a turisták után küldi a szemetüket

Egy thai nemzeti park mostantól a turisták után küldi a szemetüket

Csaknem hatezer dolgozójának fizet busás bónuszt a Nutella gyártója

Csaknem hatezer dolgozójának fizet busás bónuszt a Nutella gyártója