szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor szívesen elvégezné a Fidesz átépítéséhez vezető munkát, amennyiben az elszánja magát arra, hogy egy magyar méretekben mérve is közepes erősségű, taglétszámú és szervezettségű pártból valódi néppárttá alakuljon át. A volt kormányfő a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorának vasárnap esti adásában a kedvezménytörvényt bíráló Verheugen-levél kapcsán elmondta: Magyarország nem betagozódni akar az unióba, hanem független államként akar ott élni.

Orbán Viktor arra biztatta a Fidesz minden tagját, hogy szánják el magukat a párt átalakítására, véleménye szerint a valódi néppárt nagyon sok új tagot, új működést, "egészen más világot" jelent. „Ha erre elszántuk magunkat, akkor ez egy nehéz munka lesz a következő 6-7-8 hónapban, hiszen a párt jelentős átépítését kell, hogy eredményezze. Én ezt a munkát szívesen elvégzem. De ha csak arról van szó, a mostani Fideszt kell valakinek vezetni, akkor semmi szükség arra, hogy ezt éppen én tegyem meg” - mondta.

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Orbán Viktor lesz a Fidesz elnöke?
Orbán Viktor szerint mindaz, ami a kedvezménytörvény parlamenti megszavazása óta történt, megöli azt a reményt, hogy - a pártok világról alkotott különböző felfogásától függetlenül - egyes nemzeti kérdésekben mégiscsak lehet megállapodást kötni. A volt kormányfő úgy vélekedett: nagyon nehéz sértődést nem okozó, de kellően pontos magyar szavakat találni arra a levélre, amelyet Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa írt a kedvezménytörvény új szövegtervezetéről Medgyessy Péter miniszterelnöknek. „Kultúrországban, egy olyan kontinensen, ahol az államok függetlensége, egymás tiszteletben tartása a vezérlő elv, ilyen leveleket nem lehet írni. Magyarország egy független állam, és ezt jó lenne, ha Verheugen úr is meg az Európai Unió is észrevenné” - fogalmazott. Orbán Viktor kijelentette: mi nem betagozódni akarunk az Európai Unióba, hanem független államként akarunk ott élni. „Ha valaki azt gondolja, hogy leveleket írogathat Brüsszelből nekünk, és elmondhatja, egyébként mindenfajta felhatalmazást nélkülözve, hogy szerinte egyes magyar törvényeket hogyan kell módosítani, akkor rendkívüli mértékben téved, mert ezt a magyar nép többet már nem nyeli le” - közölte. A volt kormányfő szerint Günter Verheugen levelével jó néhány tízezer Európa-ellenes szavazatot szerzett Magyarországon.
Verheugen december elején egy uniós jogászokból álló testület véleménye alapján a magyar kormányfőnek írott levelében több kifogást is emelt a státustörvénnyel szemben. A bővítési biztos szerint a törvény új formájában sem eurokonform, mivel még a módosító csomag bizonyos passzusait is úgy lehet értelmezni: Magyarország politikai kapcsolatot kíván létesíteni a szomszédos országokban élő kisebbségeivel, márpedig ez Brüsszel megítélése szerint sérti a környező államok szuverenitását. Verheugen szerint a magyarigazolvány küllemében hasonlít az útlevélre vagy a személyi igazolványra, s ez szintén politikai kapcsolatra utal. (MTI)

"Magyarország a lábtörlő alatt" - a nyilatkozat összefoglalója Orbán Viktor honlapján

13-19 fok és egy kevés eső lehet ma

13-19 fok és egy kevés eső lehet ma

Magyarország vörös listás lett az európai járványtérképen

Magyarország vörös listás lett az európai járványtérképen

Már az ausztrál jogászok is Nobel-békedíjat adnának Trumpnak

Már az ausztrál jogászok is Nobel-békedíjat adnának Trumpnak