szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olaszországban nagy a veszélye annak, hogy az Irak elleni háború perspektívája összefogásra készteti a szélsőbaloldali és szélsőjobboldali, az anarchista és az iszlám terroristákat - ez az alapgondolata annak a jelentésnek, amelyet Giuseppe Pisanu olasz belügyminiszter terjesztett a parlament illetékes bizottságai elé.

Az olasz belügyminisztériumba az elmúlt hetekben állítólag tömegével érkeztek olyan hírek és jelzések, amelyek arra utalnak: ahogy növekszik az Irak elleni katonai akció valószínűsége, úgy válik gyakoribbá a terrorizmus különböző irányzatai közötti érintkezés. Észak-Olaszországban az utóbbi időben olyan röplapokat találtak, amelyek "imperialistaellenes harcos front" létrehozását sürgették a szélsőbaloldali és anarchista csoportok, illetve az iszlám vallásra áttért jobboldali radikális személyek részvételével.
 
Pisanu szerint az iszlám terrorizmus Itáliában három szinten tevékenykedik. Az első szorosan kötődik az al-Kaida szervezethez, közvetlen utasításokat és operatív parancsokat ad fegyvereseinek. A második szintet az Iszlám Dzsihád ernyője alatt szerveződő, a zsidók és a keresztények ellen harcoló különféle csoportok alkotják. A harmadik szinten önállóan működő sejtek vannak, amelyek fejlett munkamegosztást alakítottak ki egymás között. Az olasz hatóságok szerint az utóbbi két szint a legveszélyesebb, mert tagjaikat nehéz felkutatni, az első szintet viszont már jelentősen meggyengítették Olaszországban.
Olaszország az utóbbi időben egyre nyíltabban kiáll amerikai szövetségese mellett a Bagdad elleni katonai fellépés kérdésében. Az olasz miniszterelnök még ezen a héten Washingtonba repül, hogy az Irak körül kialakult helyzetről tárgyaljon George Bush amerikai elnökkel. A Corriere della Sera keddi számában ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz: az amerikai elnök a "katonai beavatkozást támogató tengely" tagjaival mindenképpen tanácskozni akar, mielőtt komolyabb döntést hozna. (MTI)

2022-től a saját járműve buktathatja le a szabálytalan autóst

2022-től a saját járműve buktathatja le a szabálytalan autóst

Szlávik János szerint egyértelműen a brit variáns áll a meredeken emelkedő fertőzöttszám mögött

Szlávik János szerint egyértelműen a brit variáns áll a meredeken emelkedő fertőzöttszám mögött

Magyarország laborjában is szigorítanak és felpörgetik a teszteléseket

Magyarország laborjában is szigorítanak és felpörgetik a teszteléseket