szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NATO szerdán elnapolta a döntést azzal az amerikai kéréssel kapcsolatban, hogy a szövetség nyújtson-e támogatást egy Irak elleni háborúhoz. Nem hivatalos értesülések szerint erről csak február ötödike,  Colin Powell külügyminiszter iraki fegyverkezési programokról beszámoló jelentése után határoznak.

A tizenkilenc tagállam nagykövetei - elsősorban Németország és Franciaország nyomására - napirendre sem tűzték tanácskozásukon az amerikai kérést. Az Egyesült Államok mindenekelőtt azt kérte szövetségeseitől, hogy egy Irak elleni háború esetén nyújtsanak támogatást a közép-keleti országgal határos Törökország védelméhez. Ehhez AWACS felderítő repülőgépek és Patriot elhárító rakéták bevetésére lenne szükség, valamint erősíteni kellene a Földközi-tenger térségében állomásozó NATO-flottát. Németország és Franciaország azt az álláspontot képviselte, hogy egyelőre még korai egy ilyen jellegű döntés elhatározása.
Colin Powell amerikai külügyminiszter február 5-én tárja az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé a bizonyítékokat arra vonatozóan, hogy Irak tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik. A ZDF német közszolgálati televíziónak adott interjújában Powell közölte: olyan információkat fog az ENSZ Biztonsági Tanácsával megosztani, amik feltárják, hogy Irak miként csapta be az ENSZ-t.
Dominique Villepin francia külügyminiszter országa saját javaslata elfogadásaként üdvözölte Bush keddi beszédét, melyben az amerikai elnök új bizonyítékokat ígért Irak fegyverkezésére vonatkozóan. Francia részről hetek óta szorgalmazták, hogy valamennyi, információval bíró ország ossza meg tudását az Irakban vizsgálódó ENSZ-ellenőrökkel. Gerhard Schröder német kancellár szintén örömmel vette, hogy az Egyesült Államok  információkat kíván megosztani az ENSZ Biztonsági Tanácsával. A német kancellár úgy értelmezte az amerikai elnök beszédét, hogy Irakkal kapcsolatban az Egyesült Államok is a BT-t tartja a döntéshozatal színhelyének.
Bár Oroszország továbbra sem lát indokot az Irak elleni katonai akcióra, Moszkva "figyelmesen meghallgatja és elemzi azokat a bizonyítékokat, amelyeket Colin Powell amerikai külügyminiszter tár majd az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé" - kommentálta Bush keddi beszédét Alekszandr Jakovenko az orosz külügyminisztérium szóvivője.
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén folytatott külpolitikai vitában Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főképviselő üdvözölte az Egyesült Államoknak azt a szándékát, hogy a jövő héten az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjeszti az iraki fegyverzettel kapcsolatos hírszerzési információkat. Hozzátette, hogy ezeket a világszervezet ellenőreihez is el kellene juttatni. Pat Cox, az Európai Parlament elnöke az első mondatok után kénytelen volt félbeszakítani Solanát, mert az ülésteremben számos képviselő háborúellenes transzparenseket tartott fel.
Az EU vezető illetékesei egyébként szerdán ismételten felszólították Szaddám Huszein iraki elnököt, hogy működjön együtt az ENSZ fegyverzetellenőreivel, és hangsúlyozták a világszervezet kulcsszerepét a válság rendezésében. (MTI)
Bush: az Egyesült Államok mindenképpen lefegyverzi Irakot

98 koronavírusos van a börtönökben

98 koronavírusos van a börtönökben

Gyártásba kerül a Polestar futurisztikus androidos új villanyautója

Gyártásba kerül a Polestar futurisztikus androidos új villanyautója

Észak-Magyarországon az egyik legalacsonyabb a várható élettartam az EU-ban

Észak-Magyarországon az egyik legalacsonyabb a várható élettartam az EU-ban