szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) 15 tagja közül 11 továbbra is amellett foglal állást, hogy időt kell adni az Irakban dolgozó fegyverzetellenőröknek. A BT szerdai, zárt ajtók mögött folytatott egyeztetésén az Egyesült Államoknak nem sikerült meggyőznie a BT-tagok többségét arról, hogy az iraki válság békés megoldására adható idő hamarosan lejár.

Nagy-Britannia mellett csupán Bulgária és Spanyolország támogatja az Egyesült Államokat abban az érvelésben, amely az ellenőrzések folytatása helyett most már Irak határozatszegéseire helyezi a hangsúlyt - derül ki az AP hírügynökség összefoglalójából.
  
John Negroponte amerikai ENSZ-nagykövet szerdán jelezte, hogy Washington a jövő hét közepéig mind a tanácsban, mind a BT-tagországok fővárosaiban élénk diplomáciát kíván folytatni, hogy előkészítsék Colin Powell külügyminiszter jövő szerdai felszólalását, amelyben ismerteti az Irak ellen szóló bizonyítékokat. A brit Jeremy Greenstock nagykövet szerdán azt jelentette ki: Iraknak fel kell ismernie, hogy a játszma véget ért.
A szerdai egyeztetésen - nevük elhallgatását kérő diplomaták szerint -  egy Irakkal foglalkozó újabb határozatról is szó esett. Ebben - a legvalószínűbb forgatókönyv szerint - kinyilvánítanák, hogy Irak nem működött kellő mértékben együtt az ellenőrökkel, és szoros határidőre konkrét lépéseket írnának elő Bagdad számára.
   
A folytatódó ellenőrzést támogatók közé tartozik Franciaország és Németország, ezek a nemzetek azonban Európán belül némiképp elszigetelődni látszanak azután, hogy nyolc európai állam- és kormányfő - köztük Medgyessy Péter - közös levélben szólalt fel az egységes transzatlanti fellépés mellett, tehát Washingtont támogatva. Az állandó BT-tagok közül Oroszország és Kína ugyanakkor újólag kinyilvánította, hogy megítélésük szerint az ellenőrzések kielégítő módon haladnak.

Eközben az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, Richard Myers elismerte, hogy kis létszámban amerikai katonák tartózkodnak Észak-Irakban. Amerikai sajtóhírekből derült ki, hogy Irak északi részében különleges egységek és hírszerzők vannak jelen, és egyeztetnek a rezsim ellenzékéhez tartozó kurd csoportokkal, illetve előkészítenek egy esetleges hadműveletet. Elsősorban a repülőterekre, olajmezőkre, illetve az esetlegesen tömegpusztító fegyvert rejtegető helyszínekre összpontosítanak - jelentette szakértőkre hivatkozva az AFP hírügynökség. Az észak-iraki kurdok egyik vezetője, Maszud Barzani mindazonáltal egy csütörtöki nyilatkozatában leszögezte, a kurdok ellenőrizte területről nem indítanak támadást Bagdad ellen egy esetleges hadművelet esetén sem, ehelyett inkább az iraki rezsim bukása utáni helyzettel foglalkoznak. (MTI)
Medgyessy az Irak lefegyverzését támogató európai vezetők között

Mutatjuk, milyen maszkokat NEM kell hordani a koronavírus-járvány idején

Mutatjuk, milyen maszkokat NEM kell hordani a koronavírus-járvány idején

A mi kis falunk lesz az első audionarrációval sugárzott műsor az RTL-en

A mi kis falunk lesz az első audionarrációval sugárzott műsor az RTL-en

Matolcsyék a jövő héten eldöntik, hogy mi lesz a forint sorsa

Matolcsyék a jövő héten eldöntik, hogy mi lesz a forint sorsa